SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Gazete Hudut

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Ev » EKONOMİ » 5 liralık altın almak mümkün: Yatırımcıların rotası değişti

5 liralık altın almak mümkün: Yatırımcıların rotası değişti

Altının son zamanlarda rekor yüksek seviyelerini korumasının ardından yatırımcıların gözü ve kulağı altın fiyatlarına odaklandı. Gram altının zirve yaptığı dönemde altın yatırımcıları altın fonlarına yöneldi. Bu ayın başında 20.000'den fazla yatırımcı, fiziksel altın gibi alım satım spreadleri olmayan fonlara girdiler. Uzmanlar ise, altın fonları hakkında değerlendirmelerde bulundular.

Yayınlanma:
ABONE OL
5 liralık altın almak mümkün: Yatırımcıların rotası değişti

Altının son zamanlarda rekor yüksek seviyelerini korumasının ardından yatırımcıların gözü ve kulağı altın fiyatlarına odaklandı. Gram altının zirve yaptığı dönemde altın yatırımcıları altın fonlarına yöneldi. Bu ayın başında 20.000’den fazla yatırımcı, fiziksel altın gibi alım satım spreadleri olmayan fonlara girdiler. Uzmanlar ise, altın fonları hakkında değerlendirmelerde bulundular.

Fiziki altının rekor seviyelere çıkmasının ardından küçük miktarlarda yatırım yapmak isteyen vatandaşlar başka taraflara yöneldiler. Gram altının 2.700 TL civarında fiyatlanması üzerine yatırımcılar altın fonları almaya başladılar. Bu ay hiçbir ticari ayrım gözetmeksizin 30.000 yatırımcı bu fonlara erişti.

Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu (TEFAS) tarafından hazırlanan verilere göre, geçen ay altın fonlarına toplamdaki yatırımcı sayısı 600 bini aşarken, altın ve kıymetli maden fonlarına 6,3 milyar TL para girişi oldu. Bu fonlarda yönetilen büyüklüğün 100 milyar TL’yi aştığını da belirtmek gerekiyor.

İLGİLİ HABER Milyonlarca çalışan emekliye GSS prim ödemesi şoku!
Altının son zamanlarda rekor yüksek seviyelerini korumasının ardından yatırımcıların gözü ve kulağı altın fiyatlarına odaklandı. Gram altının zirve yaptığı dönemde altın yatırımcıları altın fonlarına yöneldi. Bu ayın başında 20.000'den fazla yatırımcı, fiziksel altın gibi alım satım spreadleri olmayan fonlara girdiler. Uzmanlar ise, altın fonları hakkında değerlendirmelerde bulundular.

EN ÇOK O KAZANDIRIYOR!

TEFAS verilerine öre geçen yıl en çok kazandıran fon %64,8 ile kıymetli madenler fonu olurken aynı dönemde bazı altın fonlarının sağladığı getirilerin %70’i aştığı görüldü. Örneğin altın fonlarının son bir yılda yatırımcılara sağladığı getiri dün yüzde 70,5 seviyesinde gerçekleşti. Yılbaşından bugüne baktığımızda bir düzineden fazla altın fonunun yılbaşından bu yana sağladığı toplam getirilerin, aynı fiyat düzeyindeki bir gram altının aynı dönemde sağladığı getirilerden daha yüksek olduğunu görüyoruz.

5 liralık altın almak mümkün Yatırımcıların rotası değişti

KÜÇÜK BİR MİKTAR İLE KATILABİLİRSİNİZ

İş Portföy Dağıtım Kanalı Yönetimi Bölüm Başkanı Can İşözen, yüksek altın fiyatlarına gücü yetmeyen kişilerin çok küçük tutarlarla altın fonlarına yatırım yapabileceğini söyledi; Bu fonlara ilginin artmasının nedenlerinden birinin de bu olduğunu ifade eden İşözen, “Bir gram altının fiyatı 2.700 TL civarındayken, 5 veya 10 TL’ye yatırım fonu alınabiliyor. Bu, alım gücü düşük yatırımcıların, altına yatırım yapmak istediklerinde rahatlıkla bu fona ulaşabilmelerine olanak sağlıyor.” dedi.

Altın fonlarının fiziki altına göre daha yüksek getiri sağladığına ilişkin konuşan Can İşözen, şunları söyledi:

“Altın yatırımcılarındaki mantık ‘altın alıp kenara koyayım’ Ama altın sınırda tek başına hareket edip yastık altında yatmıyor. Altın fonları ise altın alıp satmak yerine Hazine’nin ihraç ettiği altın kira sertifikaları kısmına da yatırım yapıyor. Dolayısıyla ek gelir yaratarak toplam karı fiziki altına göre birkaç puan daha yüksek hale getirebilir. Yatırım fonuna genel bir fon olarak baktığınızda getiri açısından fiziki altına göre daha verimli olabiliyor.”

Fonların dezavantajlarına da değinen İşözen, yatırım fonları için stopaj oranlarının arttığını hatırlattı.

TEK FİYAT!

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan İnfo Yatırım Satış ve Pazarlama Direktörü Ali Acer ise, altına ilişkin beklentilerin neredeyse tamamının gerçekleştiğini ve altın fiyatlarının arttığını belirterek; Hisse senedi piyasasının istenen getiriyi sağlamadığı dönemlerde yatırımcıların veya aracı kurumların altın fonlarına yönelmesinin doğal olduğunu aktardı.

5 liralık altın almak mümkün Yatırımcıların rotası değişti

Ata Portföy Genel Müdür Yardımcısı Suna Tanrıverdi Fidan, son dönemde yatırımcıların altın fonlarına olan ilgisinin artmasının altın fiyatlarındaki olumlu gidişattan kaynaklansa da, fiziki altın alımına veya hesaptan altın alımına kıyasla altın fonların getirdiği avantajı vurguladı. Fiziki altın ticaretinde alış ve satış aralıkları belirli zamanlarda oldukça yüksek olabileceğini belirten Tansıverdi, “Altın fonlarında alış ve satış işlemlerinin genellikle aynı fiyattan yapılmasında fayda var.” şeklinde konuştu.

Gram altın ile altın fonları arasındaki getirilerin uzun vadede genel olarak aralel hareket ettiğini ancak bu getirilerin dönemsel olarak değişebildiğini belirten Fidan, “Her iki yatırım aracı da altın fiyatının genel dalgalanmalarına tabi olsa da performans farklılıkları da olabiliyor.” dedi.

İlgili Haberler