4 yerli uydu uzaya fırlatıldı

Plan-S Genel Müdürü Tugay Güzel, şirketin yüzde 95 yerlilik oranına sahip 4 IoT (Nesnelerin İnterneti) uyduyu başarıyla uzaya fırlattığını açıkladı. Güzel, “Yıl sonuna kadar uzaya 8 uydu daha göndereceğiz. 2025 itibarıyla IoT ve yer gözlem alanlarında toplamda 30 uydu sayısına ulaşmayı hedefliyoruz” dedi. Bu hamle, Plan-S’in uzay teknolojilerindeki yerli üretim kapasitesini ve global uzay endüstrisindeki iddiasını pekiştirirken, Türkiye’nin uzayda daha geniş bir varlık göstermesi için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Plan-S’in IoT Uyduları Uzaya Fırlatıldı: 3 Yılda 9 Uydu Başarısı

 

Plan-S’in Connecta IoT uyduları, dün SpaceX tarafından başarılı bir şekilde uzaya fırlatıldı. Plan-S Genel Müdürü Tugay Güzel, fırlatmanın ardından yaptığı değerlendirmede, şirketin 3 yıl içinde toplamda 9 uyduyu uzaya gönderme başarısını yakaladığını belirtti.

 

Güzel, “Kuruluşumuz Temmuz 2021’de faaliyete geçti. Ancak, bu kısa süre zarfında, arka planda 20-25 yıllık tecrübeler ve savunma sanayisinin getirdiği teknolojilerle geliştirdiğimiz, yüzde 80’i mühendis olan 120 kişilik bir ekibimizle bu başarıyı sağladık” dedi.

 

Fırlatılan 4 IoT uydusunun, tarımdan lojistiğe, enerjiden sigortaya kadar birçok sektörde hizmet verebileceğini belirten Güzel, “Bu uyduların Türkiye’de ve bölge ülkelerinde öncü bir rol oynamasını bekliyoruz. Yıl sonuna kadar 8 uydu daha göndereceğiz ve 2025’e kadar toplamda 30 uyduya ulaşmayı hedefliyoruz” diye konuştu. Güzel ayrıca, ilk gönderilen uyduların yerlilik oranının yüzde 40-50 civarında olduğunu, bugüne kadar bu oranın yüzde 95’e yükseldiğini ve yakında yüzde 100 yerli uyduların sürekli olarak gönderileceğini ifade etti.

 

Plan-S’in 3 yılda gönderdiği 9 uydunun, teknoloji değişimlerine bağlı olarak yenilenmesi gerektiğini vurgulayan Güzel, bu uyduların 5-7 yıl ömre sahip olduğunu söyledi. “Uydularımız, birçok sektöre operasyonel verimlilik katacak. Uzayı daha erişilebilir kılmak için çalışıyoruz” diyen Güzel, teknolojinin yaygınlaşmasının fiyat engellerini ortadan kaldıracağını belirtti.

 

4 yerli uydu uzaya fırlatıldı

 

Ayrıca, Plan-S’in IoT sensörleri aracılığıyla tarım sektöründe verimli yönetim çözümleri sunduğunu, su ve doğal gaz sayaçları gibi uygulamalarda uzay tabanlı verilerin erişilebilirliğini artıracaklarını ifade etti. Güzel, “Bizimle iletişime geçmek isteyen firmalar, internet sitemiz ve sosyal medya kanallarımız aracılığıyla bize ulaşabilirler. Uzayı işin içine katarak sunduğumuz çözümlerle, verimlilik ve inovasyon anlamında büyük avantajlar sağlayabiliriz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir