Çinli elektrikli araç üreticilerinin Avrupa elektrikli araç pazarındaki payı son sekiz ayın en düşük seviyesine geriledi.
Çinli elektrikli araç üreticilerinin Avrupa elektrikli araç pazarındaki payı, yeni gümrük vergilerinin bölgeye otomobil ithalatındaki maliyet miktarını yüzde 35’e kadar artırmasının ardından son sekiz ayın en düşük seviyesine geriledi.
Otomotiv araştırmacılarından Dataforce, BYD Co. ile SAIC Motor Corp.’un MG’si gibi üreticilerin Kasım ayı içerisinde Avrupa genelinde olan elektrikli araç kayıtlarının %7,4’ünü bunlar oluşturduğunu bildirdi. Ekim ayında ise bu oranın yüzde 8,2 olduğu anlaşıldı. Bu oran aynı zamanda Mart ayından bu güne en düşük seviyeye geriledi.
Çin Arabalarına Haksız Rekabet Vergisi
Avrupa Birliği’nin yaptığı araştırmada, Çin hükümetinin sağladığı sübvansiyonların Çin’in elektrikli araç sektörü için haksız avantaj sağladığı ortaya çıktı. Avrupa, aylarca süren müzakerelerin ticaret anlaşmazlığını çözememesinin ardından Çin’in elektrikli otomobillerine ek tarifeler uygulamaya karar verdi.
Çin’de üretimi yapılan tüm elektrikli arabalar BMW AG ile Tesla Inc. tarafından üretilmektedir.
MG’nin devlete ait olan ana şirketlerden SAIC, şimdilerde toplamda %45’lik tarifelerle en çok etkilendiği görülen şirket olarak listede yer aldı. Uzun süreden beri Avrupa’nın en çok satışları olan Çinli otomobil üreticisi SAIC, Jato Dynamics, diğer bir pazar araştırma firması olan Jato Dynamics’in verilerine göre geçen ay satışlarında yıllık %58’lik bir düşüş bildirdi.
“MG düşerken BYD ivme kazanıyor”
MG’nin aksaklıklarına rağmen BYD ilerleme durumuna devam ediyor ve Avrupa çapında kayıtlar Kasım ayında iki kattan fazla artarak 4.796’ya ulaştığı görülüyor.
Dünyanın büyük pazarlarına açılma hedefi olan Çinli otomobil üreticileri, Amerika Birleşik Devletleri’nin fiilen dışlanmasının ardından Avrupa’da da dirençle karşı karşıya kalıyor. Pazartesi günü açıklanan Çin gümrük verileri çerçevesinde ülkenin küresel elektrikli araç ihracatı Kasım’da yıllık bazda %19 oranında geriledi. AB’ye ihracat konusunda ise yüzde 23’lük azalma görüldü.
Düşük pil maliyetleri Çinli şirketlere fiyat avantajı sağlarken ABD ve AB yetkilileri yerel otomobil şirketlerini korumaya çalıştı ve sorun korumacı dürtüleri de tetikledi. Almanya, Fransa ve İtalya’da yüzbinlerce işçi çalıştıran sektör, içten yanmalı motorlu araçlardan uzaklaşma mücadelesi veriyor.
Bir süre önce kaçınılmaz gibi görünen elektrikli araçlara geçiş yavaşladı ve 2024 yılı içinde birçok küresel pazarda öngörülemezlik arttı; otomobil üreticileri model serilerinden fabrika konumlarına ve kurumsal yapı durumlarına kadar her konuda zorluklarla karşı karşıya kaldı.
Çinli otomobil şirketleri ise, Avrupa’da üretimi yerelleştirmek için adımlar atıyor fakat, bu çabaların yerine ulaşması biraz zaman alacak gibi değerlendiriliyor.