Kalp kapağı hastası olan ve kalp ameliyatı sonrası ölüm riskiyle karşı karşıya kalan 78 yaşındaki hasta, kasıktan vücuda yerleştirilen iğne ile ‘Tricvalve’ kullanılarak kalp kapağı değiştirildi. Prof. Dr. Erdoğan İlkay, ameliyat hakkında verdiği bilgide, “Bu ülkemizdeki 5’inci veya 6’ncı vaka. Alt ve üst karın bölgesinden gelen damardan kanı çeken “Vena Cava Superior” adı verilen göğüs ve karın bölgesindeki en büyük damara yeni bir kapak yerleştirme işlemini gerçekleştiriyoruz.” ifadelerini kullandı.
Ankara’daki bir hastanede, kalpte kanın doğru yöne akmasını sağlayan dört kapaktan birisi olan mitral kapağı daha önce değiştirilmiş olan hasta, Triküspid kapakta da benzer semptomların görülmesi üzerine tedavi altına alındı.
Girişimsel Kardiyoloji ve Yapısal Kalp Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Erdoğan İlkay ile Doç. Dr. Ersin Sarıçam, birlikte hastanın tedavisini üstlendiler. İnceleme sırasında kalp ameliyatının hastanın yaşı ve hastalığı nedeniyle yüksek ölüm riski taşıdığı değerlendirildi. ve Türkiye’de uygulaması yeni başlayan “Trikvalf” yönteminin kullanılmasına karar verildi. Bu yöntemle hastanın vücuduna kasık bölgesinden bir iğne batırılarak karın içinden kalbe giden toplardamar içinde yer alan kalp kapakçığı değiştirilir. Başarılı geçen ameliyatın ardından hasta iyileşerek 2 gün sonra taburcu edilerek evine gönderildi.
Ameliyatı detayları hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Erdoğan İlkay, konuşmasında hastanın kalbin sağ kapakçığında ciddi bir sızıntı olduğunu söyledi ve şu ifadeleri kullandı:
“Biz buna triküspit kapak kaçağı diyoruz. Uzun yıllardır diğer kapakçıkların olduğu durumlarda kasık yoluyla mitral kapak değişimini uygulamaktayız. Maalesef sağ kalpte sızdıran triküspit kapak için ameliyattan başka ciddi bir alternatifimiz yok. Çünkü TriClip (ameliyatsız kalp kapak tamiri) şeklinde adlandırdığımız işlem triküspit kapakta mitral kapakta olduğu kadar iyi sonuç vermiyor. Başka cerrahi seçeneği olmayan hastalar karında şişlik, ödem, asit dediğimiz sıvı birikmesi, bacaklarda şiddetli ödemle hayatlarını sürdürüyorlardı. Ancak bu tedavi yaklaşık 2 yıldır kullanılmakta ve sonuçları klinik olarak iyileşme göstermektedir.
Bu ülkemizdeki 5’inci ya da 6’ncı vaka. Damarın üst kısmından kanı alan ve karın alt kısmından gelen damarın “Vena Cava Superior” adı verilen göğüs ve karın bölgesindeki en büyük damara yeni bir kapak yerleştirilmesi işlemini gerçekleştiriyoruz. Bu, göğsün açılmasını gerektirmeyen transgroin yaklaşımına dayanmaktadır. Bu sayede kalbin sağ tarafındaki ters sızıntının vücudun üst veya alt kısmına kaçmasını önlemiş olursunuz”
Prof. Dr. Erdoğan İlkay işlem sırasında kol ve boyundan çıkan damarların yanı sıra karaciğer toplardamarının da tıkanmaması gerektiğini kaydederken “Hastalara yaptığımız işlemin ince noktaları bulunuyor. Bu tedaviyle hastanın yaşam kalitesini artırma fırsatı bulduk. Pazartesi günü işlemi gerçekleştirdik ve çarşamba günü hastayı taburcu ettik. Çok hızlı bir şekilde serbest bırakılması da önemlidir. Bu hastanın ameliyat olma ihtimali hiç de düşük değil; ameliyat olma şansına sahip değildi. Bu hasta grubu genel olarak ameliyat sırasında ölüm oranı yüksek olan bir hasta grubu olduğu için söz konusu tedavi yöntemini de buna göre seçiyoruz” diye konuştu.
İlgili Haberler