Çinli otomobil markası Türkiye pazarına giriş yaptı

Çin merkezli otomobil markası Lynk & Co Türkiye pazarına giriş yaptı. Ocak ayında ürk yapısı açıklanan Çinli marka, ilk etapta Model 01 kompakt SUV’yi Türkiye genelinde 10 bayiye tedarik etmişti. Araçlarını bir süredir Kozyatağı’ndaki genel merkez otoparkında bulunduran Lynk & Co’nun 01 modeli 0 ÖTV dilimine giriyor. Plug-in hibrit SUV, 1,5 litrelik benzinli motor ve 7 vitesli şanzımanla donatılmıştır. Araç yalnızca elektrikle 75 km yol kat edebiliyor.

Çinli otomobil markalarından Lynk & Co’da önemli bir gelişmenin yaşandığı bilgisi paylaşıldı. Lynk & Co markası resmi olarak Türkiye satışlarına başladı.

Temmuz ayından bu güne kadar araçlarını Kozyatağı’nda yer alan genel merkezinin bahçesinde bulunduran şirket, internet sitesi üzerinden yaptığı duyuruyla fiyatlarını kamuoyuna duyurdu. Böylece Geely Grubu bünyesi içinde faaliyetlerini sürdüren Lynk & Co’nun 01 numaralı modeli özellikle lansmanı vesilesiyle 2 milyon 99 bin TL bedelle satışlarına başlandı.

Çinli otomobil markası Lynk & Co Türkiye pazarına giriş yaptı

Önden çekişli SUV, Türkiye’ye plug-in hibrit motorla, yani plug-in hibrit motorla geldi. 1,5 litrelik benzinli motorla donatılan plug-in hibrit sistem, gücünü 7 ileri şanzıman aracılığıyla ön tekerleklere gönderiyor. Kombine sistemin toplam çıkışının 261 beygir gücü ve maksimum 425 Nm tork olduğu iddia ediliyor. Araç, toplam kapasitesi 17,7 kWh olan yüksek yoğunluklu lityum pilden güç alıyor.

 Lynk & Co 01’in uzunluğu 4561 mm, genişliği 1857 mm ve uzunluğu 1694 mm’dir. Aracın dingil mesafesinin 2734 mm, yerden yüksekliğinin ise 213 mm olduğu söyleniyor. WLTP standartlarına göre 01, yalnızca elektrikle 75 km yol kat edebiliyor.

DÜŞÜK ÖTV KAPSAMINDA YER ALIYOR

Lynk & Co SUV modeli, plug-in hibrit araçlara yönelik SST güncellemesi sayesinde %30 SST bölgesi içerisinde 24g/km karbon emisyonuna sahip. Hatırlarsanız geçtiğimiz ay plug-in hibrit araçlara uygulanan ÖTV’de değişiklik olmuştu. Düzenlemelere göre, kilometre başına karbondioksit emisyonu 25 gramın altında olan ve elektrik menzili 70 kilometre veya daha fazla olan plug-in hibrit otomobiller yeni tüketim vergisi dilimine girebilecek.

Bu koşulları sağlayan ve motor kapasitesi 1,6 litreyi aşmayan plug-in hibrit otomobiller için vergi matrahının 1 milyon 350 bin TL’nin altında kalması durumunda ÖTV oranı yüzde 30’a indiriliyor. Garantili Değer Listesi’ne göre Ocak ayında Lynk & Co 01’in fiyatını 2 milyon 600 TL olarak belirlendi. Bugün açıklanan otomobil fiyatı o dönemde %80 oranında tüketim vergisine tabi tutulmuştu, bu da tüketim vergisinin güncellenmesinin etkisini gösteriyordu.

Lynk & Co’nun Türkiye’deki distribütörlerinin kimler olduğuda kamuoyu tarafından merak ediliyor. Edinilen bilgiye göre Lynk & Co, Çinli perakende grubu Foalken tarafından Türkiye’ye tanıtıldı. Şirketin Türkiye’deki resmi adı Foalken Automobile Company Limited olarak belirlenmiştir. Marka, Türkiye’de 10, İstanbul’da 2 bayilikle faaliyetlerine başladı. Diğer Lynk & Co bayileri ise Trabzon, Diyarbakır, Bursa, Gaziantep, Denizli, Konya, Adana ve Ankara’da bulunmaktadır.

Çinli otomobil markası Lynk & Co Türkiye pazarına giriş yaptı

Lynk & Co’nun Türkiye genel merkezinin uzun zamandır Hyundai Assan tarafından kullanılan bir bina olduğunu ancak 2023 yılında Hyundai Assan’ın genel merkezini farklı bir adrese taşımasıyla boşalan bir bina olduğunu da belirtmekte fayda var. Geçtiğimiz ay firmanın Kozyatağı’ndaki genel merkezinin bahçesine araçlarını bir süreliğine bıraktığını görüldü.

Geely ve Volvo’nun 2016 yılında ortak kurduğu Lynk & Co şirketinin geçmişinden biraz bahsedecek olursak;

Marka, Geely ve Volvo’nun ortak geliştirdiği Kompakt Modüler Mimari (CMA) platformunda otomobil üretiyor ve 01, 05, 06, 08 ve 09 olmak kaydıyla 5 farklı model sunuyor. Bu otomobilin şu anda Türkiye’de sadece 01 modeli satılıyor.

ÇİNLİLERİN SAYISI 11’E ÇIKTI

Lynk & Co ile birlikte Türkiye’deki Çinli marka sayısının 11’e çıktığı görüldü. SAIC tarafından üretilen araçlarla BYD, Hongqi, MG, Leap Motor, Chery, DFSK, Skywell, Voyah, SWM, Türkiye’de faaliyet gösteren Çin otomobil markalarının arasında yer alıyor. Bu markaların çoğu 023 yılında Türkiye’ye geldi.

Çok amaçlı araçlarda ise DFSK ve SAIC tarafından üretilen Maxus, Türkiye’de araç satışı yaparken, bir diğer Çinli firma Foton ise Tunland isimli kamyoneti tüketicilerin kullanımına sunmak için gün sayıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir