SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Gazete Hudut

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Ev » SAĞLIK » Çocuklarda yaz ishalini engellemenin bir yolu var

Çocuklarda yaz ishalini engellemenin bir yolu var

Çocuklarda yaz ishali neden olur? Yaz ishali nasıl geçer ve nasıl korunulur? Cevabı haberimizde...

Yayınlanma:
ABONE OL
Çocuklarda yaz ishalini engellemenin bir yolu var

Çocuklarda yaz ishali neden olur? Yaz ishali nasıl geçer ve nasıl korunulur? Cevabı haberimizde…

Yaz aylarında çocuklarda sıklıkla görülen ishal vakaları, hem ebeveynler hem de sağlık uzmanları tarafından ciddiyetle ele alınması gereken bir sağlık sorunu olarak kabul ediliyor. Uzm. Dr. Selma Göller, bu sorunla mücadelede hijyenin önemine dikkat çekiyor ve ailelerin alması gereken önlemleri açıklıyor.

Sıcak hava, çocukların su ihtiyacını artırırken, enfekte su kaynakları ve yıkanmamış meyve-sebzeler ishal riskini yükseltiyor. Dr. Göller, ishallerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine işaret ederek, bu tür enfeksiyonların genellikle virüs, bakteri, parazit veya toksinlerden kaynaklandığını belirtiyor. İshale yol açan mikropların kirli havuz ve deniz suyu gibi kaynaklardan da bulaşabileceğini ekliyor.

İLGİLİ HABER Canan Karatay’dan 7000 yıllık doğal ilaç önerisi! Birkaç damlasıyla bile tam bir şifa deposu
Çocuklarda yaz ishali neden olur? Yaz ishali nasıl geçer ve nasıl korunulur? Cevabı haberimizde...

Dr. Göller, ishalin önlenmesinde hijyenin kritik bir rol oynadığını vurguluyor. El yıkamanın önemine dikkat çeken Göller, her yemekten önce ve sonra ellerin iyice yıkanması gerektiğini belirtiyor. Alt değiştirdikten ve tuvaletten çıktıktan sonra ellerin sabunla yıkanmasının da çok önemli olduğunu ekliyor. Ayrıca, bilinmeyen suların tüketilmemesi ve sebze-meyvelerin bol temiz suyla yıkanması gerektiğini ifade ediyor.

yaz ishali neden olur nasıl geçer

Yiyeceklerin taze olmasına, son kullanma tarihlerinin geçmemiş olmasına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Göller, açıkta satılan veya iyi ambalajlanmamış gıdalardan kaçınılmasını öneriyor. Pişirilmiş gıdaların uzun süre açıkta bırakılmaması, kullanılmadığı zaman buzdolabında saklanması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, biberon ve bardakların temizliğine dikkat edilmesi ve güvenilir markaların tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor.

İshal durumunda ebeveynlerin, çocuklara bol sıvı vermeleri gerektiğini belirten Dr. Göller, anne sütüyle beslenen bebeklerde anne sütünün ishalin en önemli ilacı olduğunu ifade ediyor. Büyük çocuklarda ise yoğurdun ve ayranın önemli besin kaynakları olduğunu vurguluyor. İshal olan çocukların aç ve susuz bırakılmaması, beslenmelerine az miktarda tuz eklenmesi ve sık sık küçük porsiyonlarla beslenmelerine dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. Ayrıca, antibiyotik veya herhangi bir ishal ilacının doktora danışılmadan kullanılmaması gerektiğinin altını çiziyor.

Dr. Göller, hijyen kurallarına uyulması ve dikkatli bir beslenme alışkanlığı ile yaz ishalinin önlenebileceğini belirterek, ailelerin çocuklarını bu konuda bilgilendirmeleri gerektiğini vurguluyor.

İlgili Haberler