Araştırmacılar, yapay zeka teknolojisini kullanarak 1,6 milyon beyin taramasını inceleyerek demans riski halini tahmin edebilen bir araç geliştirme çalışmasına başladılar. Proje, İskoçya’daki hastalardan 10 yıl boyunca toplanan CT ile MRI taramalarını içermektedir.
Bilim insanları, demans riski durumunu tahmin edecek bir araç geliştirmek amacıyla bir milyonu aşkın beyin taramasını incelemek için yapay zekayı kullanmayı planlıyor.
Edinburgh Üniversitesi ve Dundee Üniversitesi’nden araştırmacılar, NEURii adı verilen küresel araştırma projesinin parçası olarak İskoç hastaların CT ve MRI taramalarını 10 yıllık bir süre boyunca inceleyecekler.
Yapay zeka ile birlikte makine öğrenimi tekniklerini kullanan araştırmacılar, doktorların demans riskini daha iyi değerlendirmesine yardımcı olabilecek kalıpları belirlemek için bu taramaları söz konusu hastaların sağlık kayıtlarıyla eşleştirmeyi umuyor. Bu çalışma sonucunda geliştirilen dijital araçlar, radyologların kişileri muayene ederken demans riskini erken ve de doğru tespit etmelerini sağlayacak.
Demans dünya çapında hızla büyüyen bir sağlık sorunudur ve demansla yaşamak zorunda kalan insan sayısının 2050 yılına kadar 153 milyona çıkması beklenmektedir. Bu durum tıbbi ve sosyal sistemlere büyük bir yük getirecek. Araştırmacılar bu projeyle demansın teşhis ve tedavi sürecini hızlandırmayı ve aynı zamanda da etkili tedavilerin geliştirilmesi konusuna katkıda bulunmayı umuyorlar.
Ayrıca bu çalışma sırasında toplanan verilerin İskoçya Ulusal Güvenlik Bölgesi’nde saklanacağı ve gelecekteki araştırmalar içinde kullanılabileceği belirtildi.
Bu verilerin demansın daha derinlemesine anlaşılmasına ve belki de yeni tedavilerin geliştirilmesine yol açabileceğine inanılıyor.
İlgili Haberler