SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Gazete Hudut

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Ev » HABER » Dev Türkiye’de! BYD, Ülkemizde Elektrikli Otomobil Fabrikası Açacak

Dev Türkiye’de! BYD, Ülkemizde Elektrikli Otomobil Fabrikası Açacak

Yayınlanma:
ABONE OL
Dev Türkiye’de! BYD, Ülkemizde Elektrikli Otomobil Fabrikası Açacak

Elektrikli araç alanında durdurulamayan Çin’li BYD şirketi Türkiye’nin ithal otomobillerde Yatırım Teşvikli Çin Menşeli Otomobil İthalatına Ek Vergi Muafiyeti getirmesi sonrasında ülkemize yatırım yapmaya karar verdi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve BYD firması arasında yapılan anlaşma Dolmabahçe Sarayı’nda Başkan Erdoğan‘ın da iştirakiyle gerçekleşti.

2026 yılına kadar Manisa‘da fabrika kurum aşamalarını halledip üretime geçmeyi planlayan dev şirket, aynı zamanda 5 binden fazla kişiye de iş kapısı açacak.

Daha önce de Çin dışında Tayland ve Macaristan’a fabrika açmıştı hatırlarsanız. Şimdi de ülke dışına açacağı 3. fabrikası için Türkiye’yi seçti.

BYD firmasını pek duymayanlar olabilir ama şirketin büyüklüğü ve satış ağı hakkında kısa bir bilgilendirme geçelim isterseniz. Daha önce de paylaştığımız ilgili bir haberimizde de değindiğimiz gibi.

  • “BYD, 2023 yılında küresel EV satışlarında önemli bir artış kaydederek Çin‘de 3 milyondan fazla araç (1,6 milyon EV ve 1,4 milyon Hibrit) satışı gerçekleştirmiş ve Volkswagen‘i geride bırakmayı başarmıştı. Şirket, 2025 yılına kadar dünya genelinde lider EV üreticisi olmayı hedefliyor. BYD, yeni batarya teknolojileri ve enerji verimliliği konularında yaptığı yatırımlarla 2022’den 2023’e %62 büyüme kat etti.”

BYD, Türkiye’de kuracağı fabrikasında yılda 150 bin araç üretmeyi hedefliyor. Bunun yanıda, hibrit otomobil ve mobilite teknolojilerine yönelik Ar-GE merkezi de açacak.

Milli ve yerli tamamen elektrikli (BEV) aracımız TOGG’un tahtına talip olur mu diye düşünmeden de edemiyoruz ancak. TOGG ile eşgüdüm içerisinde bir üretim mekanizması oluşturma konusunda istekli olduklarını belirten AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zafer Sırakaya, bu bağlamda Çinli şirket GAC Group ile TOGG arasında görüşmelerin başladığını da duyurdu. GAC Çin’in 5. büyük elektrikli otomobil üreticisi konumunda.

İleriki zamanlarda BYD ile TOGG arasında da bir etkileşim ve anlaşma olursa şaşırmayız. Sizce Türkiye, Dünya’nın en çok elektrikli araç satan bir Çin firmasının ülke içinde fabrika açmasına izin vermekle, kendi ayağına mı sıktı?

İlgili Haberler