El ve ayaklarınızda renk değişimleri oluyorsa dikkat! Bu hastalığa sahip olabilirsiniz! Detaylar haberimizde.
El ve ayakların rengindeki bu değişiklik Reyno hastalığının belirtisi olabilir. Eğer zaman zaman bu durumla karşılaşırsanız göz ardı etmeyin. Romatoloji ve Dahiliye Uzmanı Profesör Doktor Mehmet Sayarlıoğlu bu konuda önemli açıklamalar yaptı. Raynaud sendromu hakkında daha fazla bilgiye haberimizi okuyarak ulaşabilirsiniz.
RAYNAUD SENDROMU NEDİR
Romatoloji ve Dahiliye Uzmanı Profesör Doktor Mehmet Sayarlıoğlu, RB’nin ana semptomunun el ve ayak parmaklarında soğuğa veya strese maruz kalındığında ortaya çıkabilen mavimsi-mor renk değişikliği olduğunu ifade etti. Romatoloji ve Dahiliye uzmanı profesör, stresli günlerde veya soğuk havalarda el ve ayak parmak uçlarında ortaya çıkan mavi-mor değişikliklerin Raynaud Sendromu belirtisi olabileceğini söyledi. Profesör, sıcaklık dalgalanmaları ve stresin neden olduğu Raynaud fenomeninin toplumun %3 ila 5’inde meydana geldiğini açıkladı. Uzman isim “Raynaud sendromunun (RB) en önemli belirtisi el ve ayak parmaklarında mavimsi-mor bir renk değişikliğidir. Bu belirti aynı zamanda soğuğa veya strese maruz kalmadan da kaynaklanabilir. Kan damarlarının daralması. Normalde soğuk havalarda cilde bağlı kan damarları ısı kaybını azaltmak için daralıyor. Ancak Raynaud hastalığında bu süreç daha uzun sürer. Bir süre sonra kan akışının zayıflaması nedeniyle kan damarlarındaki oksijen miktarı azalarak cildin mavi-mor bir renk almasına neden olur. Bu mavi-mor renk değişimini genişleme takip eder. Sonra parmak uçları tekrar pembemsi kırmızıya dönüyor” şeklinde konuştu. Raynaud hastalığının tek başına ya da yandaş hastalıklar olmaksızın ortaya çıkabileceğini vurguladı. Raynaud hastalığının başka bir hastalığın ön belirtisi olarak veya hastalığın seyri sırasında ortaya çıkabileceğini ekledi. Profesör, Raynaud hastalığının en çok genç kadınlarda görüldüğüne dikkat çekiyor. Dr. Mehmet Sayaroğlu: “PRB’nin bir de genetik yönü var. PRB hastalarının yakınlarında da benzer belirtiler olabiliyor. PRB genel olarak tedaviye iyi yanıt veriyor ve ciddi sorunlara yol açmıyor” ifadelerini kullandı. Profesör Mehmet Sayarlıoğlu şöyle diyor: “SRB’ye vücudun savunma sistemlerinden kaynaklanan diğer sistem hastalıkları da eşlik edebiliyor.
Bazı hastalarda kulak kepçesi, burun, yüz, dizler ve meme uçları da etkilenebiliyor. Nadir durumlarda RB de mevcut olabiliyor. Kollar ve bacaklar boyunca. Parmaklarda renk değişikliğinin yanı sıra karıncalanma, uyuşma ve ağrı da meydana gelebilir. Kan damarı daralması uzun süre devam ederse dokular için tehlikeli olabilir. Dolaşım sorunları parmak uçlarında yara izlerine neden olabilir” Profesör, Raynaud sendromu tanısının hastanın tipik şikayetleri (parmaklarda mavimsi-mor renk değişikliği, soğukluk, soğuk ve stresten kaynaklanan ağrılar) ve hastanın muayenesine göre konulduğunu söyledi. Dr. Mehmet Sayarlıoğlu, şüpheli vakalarda farklı görüntüleme yöntemlerinin kullanılabileceğini, benzer şikayetlere yol açan diğer nedenlerin dışlanması gerektiğini vurguladı. Profesör, Raynaud sendromu tanısı alan hastaların hayatlarında nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda şu tavsiyeleri verdi: “Hastalar soğuktan korunmalı ve kıyafetlerini buna göre seçmeli. Soğuk havalarda mutlaka eldiven ve yünlü çorap giymeli. Sigara içilmemeli. Sigaranın içinde bulunan nikotin ve benzeri maddeler kan damarlarını daraltıyor ve Raynaud hastalığını kötüleştiriyor. Damar daralmasına neden olan ilaçların da olumsuz etkileri olabilir. Bundan dolayı tedaviye buna göre karar verilmelidir. Örneğin bazı soğuk algınlığı ilaçları, migren ilaçları ve psikiyatristlerin kullandığı bazı ilaçlar damar daralmasına neden olabilir. Stresin aynı zamanda daralma etkisi olduğunu hatırlamak önemlidir.” RB’yi ilaçla tedavi ederken semptomların birincil mi yoksa ikincil mi (başka bir hastalığa bağlı) olduğunu bilmek önemlidir. Dr. Mehmet Sayarlıoğlu açıklamalarını, “Tedavi planı altta yatan başka hastalıkların olup olmadığı değerlendirilerek geliştiriliyor. Ayrıca hastanın durumuna göre eşlik eden hastalıkların tedavisine de önem veriliyor. RB üzerindeki etkileri değerlendirilecek ve gerekirse uygun ayarlamalar yapılacaktır.” diye tamamladı.