Günde iki dilim jambon yemenin bilinmeyen zararı

İngiltere’de bir bilim insanı, “Çalışmamız, işlenmiş ve aynı zamanda işlenmemiş kırmızı et tüketimi ile gelecek süreçte tip 2 diyabet riskinin artması arasındaki ilişkiyle ilgili bugüne kadar olan en kapsamlı verileri sağlıyor.” şeklinde bir açıklama yaptı.

İngiltere Cambridge Üniversitesi liderliğinde bir kaç bilim insanı, jambon gibi işlenmiş olan etlerin tip 2 diyabet riski durumunu önemli derecede artırdığını tespit ettiler.

Prestijli tıp dergisi The Lancet’in bir parçası olan Diabetes and Endocrinology’de yayınlanan bir araştırma makalesine göre, günde yalnızca iki dilim jambon yemek, diyabet geliştirme riskinizi artırabilir.

Araştırmacılar, diyabet ve obeziteyi izlemeye yönelik Avrupa Birliği tarafından finansmanı yapılan Interconnect projesinin bir parçası olarak dünyanın dört bir yerinden 1,9 milyon katılımcıdan alınan sağlık verilerinin analizini yaptı.

Analiz, düzenli bir şekilde işlenmemiş olan kırmızı et tüketen kişilerde (günde yaklaşık olarak 100 gram) diyabet riski durumunu %10 arttığını buldu. Her gün 50 gram kadar işlenmiş et (yaklaşık iki jambona eşdeğer) yemenin diyabet riskinizi yaklaşık yüzde 15 artırdığını buldular.

Cambridge Üniversitesi’nden epidemiyoloji profesörü ve aynı zamanda çalışmanın baş yazarı Nita Forouhi, “Çalışmamız, işlenmiş ve işlenmemiş olan kırmızı et tüketimi ile gelecekte daha yüksek tip 2 diyabet riski arasındaki ilişkiyle ilgili bugüne kadar olan en kapsamlı verileri sağlıyor” dedi.

Günde iki dilim jambon yemenin bilinmeyen zararı

“Bu sonuçlar, tip 2 diyabet vakasını azaltabilmek adına işlenmiş ve işlenmemiş olan kırmızı et alımının sınırlandırılması önerisini destekliyor.”

Çalışmada “et tüketimi ile tip 2 diyabetin gelişimini birbirine bağlayan altta yatan mekanizmaların hala tam olarak anlaşılamadığı” ancak belirli et türlerinin tüketilmesinin insülinin etkisini engellediği belirtiliyor. Ancak araştırmacılar bu ilişkinin daha iyi anlaşılabilmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.

Tip 2 diyabet nedir?

Yaygın olarak diyabet olarak da bilinen diyabet, kandaki glikoz (şeker) seviyelerinin normal seviyelerin üzerinde olması anlamına gelir. Diyabetin pek çok türü vardır ancak tip 1 ve tip 2 diyabet en bilinenleridir.

Vücudun insülin üretmediği tip 1 diyabetin aksine, tip 2 diyabette vücut insülinin etkilerine direnir veya normal kan şekeri seviyesini korumak adına yeterli insülin üretmez.

Tip 1 diyabetin, vücudun bağışıklık sisteminde yanlışlıkla pankreasta olan insülin üreten beta hücrelerinin üzerine saldırarak yok ettiği otoimmün hastalık olduğu düşünülmektedir.

Tip 2 diyabet, esas olarak vücut hücrelerinin insüline etkili olarak yanıt vermediği ‘insülin direncinden’ kaynaklanır. Zamanla pankreas artık insülin ihtiyacını karşılayamaz hale gelir ve kan şekeri seviyeleri yükselir. Tip 2 diyabet genel olarak obezite, egzersiz eksikliği ve kötü beslenme şeklindeki hayat tarzı faktörleriyle ilişkilendirilir ancak genetik faktörlerin de rol oynadığı bilinmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir