SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Gazete Hudut

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Ev » GENEL » Kira kontratları artık e-Devlet üzerinden yapılacak

Kira kontratları artık e-Devlet üzerinden yapılacak

E-Devlet'e entegre olacak e-kira kontratı sistemi, kiralık konut piyasasındaki şeffaflığı artıracak önemli bir adım. Bu uygulama sayesinde, vatandaşlar kiralık ev arayışlarında daha bilinçli kararlar verebilecek ve aşırı fiyat artışlarına karşı korunabilecekler. Detaylar haberimizde...

Yayınlanma:
ABONE OL
Kira kontratları artık e-Devlet üzerinden yapılacak

E-Devlet’e entegre olacak e-kira kontratı sistemi, kiralık konut piyasasındaki şeffaflığı artıracak önemli bir adım. Bu uygulama sayesinde, vatandaşlar kiralık ev arayışlarında daha bilinçli kararlar verebilecek ve aşırı fiyat artışlarına karşı korunabilecekler. Detaylar haberimizde…

Yakın gelecekte e-Devlet üzerinden yapılacak e-kira sözleşmeleri ile kiralık konut piyasası daha şeffaf hale gelecek. Bu sayede ev sahipleri ve kiracılar arasındaki tüm kontratlar kayıt altına alınarak kayıt dışılığın önüne geçilmesi hedefleniyor. Ayrıca, bu sistem sayesinde bölgelere göre ortalama kira fiyatları belirlenerek fahiş kira artışlarının tespiti kolaylaşacak ve haksız fiyatlandırmaya karşı önlem alınması mümkün olacak.

Artık kira sözleşmeleri, e-Devlet’in yeni uygulaması sayesinde tamamen dijital ortama taşınıyor. Bu sayede, hem ev sahipleri hem de kiracılar için daha güvenli ve şeffaf bir sözleşme süreci başlıyor. Merkezi Kira Takip Sistemi ile sözleşmelerin tüm detayları kayıt altında tutulacak ve olası anlaşmazlıklarda delil olarak kullanılabilecek. Bu önemli adım, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından duyurulmuştu.

İLGİLİ HABER ODTÜ mezuniyet töreninde açılan pankartlar sosyal medyayı salladı
E-Devlet'e entegre olacak e-kira kontratı sistemi, kiralık konut piyasasındaki şeffaflığı artıracak önemli bir adım. Bu uygulama sayesinde, vatandaşlar kiralık ev arayışlarında daha bilinçli kararlar verebilecek ve aşırı fiyat artışlarına karşı korunabilecekler. Detaylar haberimizde...

e-kira sistemi

E-Kira Kontratları Yıl Sonunda E-Devlet’te!

Dijital Türkiye ve Bürokrasinin Azaltılması Toplantısı’nda yapılan açıklamalara göre, e-Devlet’e girişlerde önemli bir artış yaşandı. Bu artışın ardından gündeme gelen e-kira uygulaması hakkında da önemli gelişmeler yaşanmaya başladı.

Uzmanların yaptığı değerlendirmelere göre, e-kira uygulamasının 2024 yılının sonunda tamamlanması ve 2025 yılının başında hayata geçirilmesi bekleniyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen çalışmaların son aşamaya geldiği belirtiliyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı Risk Analiz Genel Müdürlüğü ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nın da bu çalışmalara önemli katkılar sağladığı ifade ediliyor.

Bu gelişmelerle birlikte, vatandaşlar yıl sonuna kadar kira kontratlarını e-Devlet kapısı üzerinden gerçekleştirebilecekler. E-kira uygulamasının hayata geçirilmesiyle birlikte konut kiralama işlemleri daha hızlı, güvenilir ve şeffaf hale gelecek.

E-Devlet Kira Sözleşmesi Sistemi Nasıl Çalışacak?

Yeni sisteme göre, ev sahibi ve kiracı arasında imzalanan kira sözleşmelerinin bir örneği, sözleşme tarihinden itibaren 15 gün içinde e-Devlet sistemine kaydedilecek. Bu sayede tüm kira sözleşmeleri elektronik ortamda takip edilebilecek.

Beyanda Bulunan Ev Sahibi Sayısı

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2023 yılı verilerine göre, yaklaşık 1,8 milyon ev sahibi kira gelirlerini beyan etti. Ancak tahmini olarak 3,7 milyon ev sahibi ise bu beyanname vermedi. Bu durum, kira gelirlerinin tamamının sisteme dahil edilmediğini gösteriyor.

E-Kira Kontratı Sisteminin Avantajları

E-kira kontratı sistemi, kira bedellerinin dijital ortamda izlenerek fahiş fiyat artışlarının tespit edilmesini ve önlenmesini sağlayacak. Sözleşmelerin dijital ortama aktarılmasıyla konut piyasası daha şeffaf ve güvenilir hale gelecek. Kiralama ihtilaflarında sözleşme şartlarına ilişkin takip ve inceleme işlemleri daha kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilecek. Kira sözleşmelerinin kayıt dışı olmasının önüne geçilerek, vergi kayıpları minimize edilecek. Bunun yanı sıra e-kira sisteminin avantajları şu şekilde:

  • Kiralanan gayrimenkullerin kayıt altına alınmasıyla, beyanname sınırının dışında kalan konutlar tespit edilerek vergi gelirlerinde önemli bir artış sağlanacak.
  • Bu sistem sayesinde gayrimenkul sermaye geliri daha rasyonel bir şekilde vergilendirilecek.
  • E-Devlet entegrasyonu ile kira gelir vergisi mükellef sayısında önemli bir artış olacağı öngörülüyor.
  • Kira işlemleri daha hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirilecek.
  • Sistem, gayrimenkul yatırımlarını daha cazip hale getirecek.
  • Kiracılar ve ev sahipleri, sistem üzerinden bölgelerindeki piyasa koşulları hakkında doğru ve güncel bilgiye erişebilecekler.
  • Sahte imza ile yapılan kira sözleşmeleri ve alt kiralamalar gibi usulsüzlüklerin önüne geçilecek.
  • Konut piyasasındaki kira, boşluk ve aidat gibi verilerin daha doğru ve güvenilir biçimde elde edilmesine imkan tanıyacak.
  • Kamu otoriteleri ve uzmanlar, yerleşim yerlerindeki kiralık konut ve iş yerlerini daha kolay bir şekilde inceleyerek fahiş kira artışlarını tespit edebilecekler.

İlgili Haberler