Merkez Bankası, politika faiz oranını yüzde 50’de sabit tutma kararını duyurduktan sonra piyasaların genel beklentileri paralellik göstermeye başladı. Beklenen faiz indiriminin 2025 yılı ilk çeyreğine ertelendiği konuşulurken bu karar sonrasında bankaların uzun vadedeki mevduat faiz oranları üzerinde düşüş yaratabileceği değerlendirildi. Ayrıca kredi faiz oranlarının düştüğüne dair işaretler var ve borçlanma maliyetlerinin gelecek mali yılda düşmesi beklenmektedir.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından alınan karar gereği politika faizi seviyesinde sabiyt bırakıldı. Bu karar genel piyasa beklentileriyle uyumluydu ve faiz oranlarında önemli bir değişikliğin olmayacağının sinyalini veriyordu. Merkez Bankası da üst üste altı toplantıda faiz oranlarında değişiklik yapmadı.
TCMB açıklamasında Ağustos ayında enflasyon istatistiklerinde önemli bir değişiklik olmadığı belirtildi. Bankanın yaptığı değerlendirmeye göre hizmet enflasyonunun dördüncü çeyrekte iyileşmesi bekleniyor. Bu durum enflasyonun düşüş eğilimine girdiğinin önemli bir göstergesi olarak değerlendirilmektedir.
Bankaların kısa vadede mevduat faizi oranları yüksek kalırken, uzun vadede faiz oranları önemli ölçüde düştü. Yatırımcılar artan faiz oranlarından faydalanmak için özellikle altı ay ve bir yıla kadar vadedeki mevduatlara ilgi gösterdi.
Yaz aylarında uzun vadeli mevduat faizleri yüzde 50’nin üzerinde bir rakamda seyrederken, son verilerde altı aydan uzun vadedeki mevduat faizlerinin yüzde 34-38’lere düştüğü görülüyor.
Banka kredi faiz oranlarındaki değişime paralel olarak bazı özel bankaların uzun vadeli tüketici kredilerinde faiz oranlarını düşürmeye başladığı görüldü. Ziraat Bankası, ayrıca 5 ila 10 yıl vadeli konut kredisinde faiz oranını da yüzde 3,09’dan yüzde 2,79’a düşürdü. Bu gelişme kredi kullanmak isteyenlere avantajlı fırsatlar sunmaktadır.
13 Eylül itibarıyla TCMB verilerine göre otomobil, konut ve ticari kredilerin faizleri düşerken tüketici kredisi faizleri yükseldi. Eylül ayında yüzde 55’in üstüne çıkan taşıt kredisi faiz oranları geçen hafta yüzde 43,78’e geriledi.
Ticari kredilerde faiz oranları yüzde 60’ın altına düştü. Ticari kredi faizleri Haziran’da %66’ya yükseldi ancak son dönemde düşüş eğiliminde.
İhtiyaç kredisi faiz oranları yaza göre düşüş eğiliminde olsa da haftalık bazda bir miktar artış kaydettiği görüldü.
Geçtiğimiz hafta ihtiyaç kredisinde faiz oranları yüzde 71,65’ten yüzde 73,65’e yükseldi. Yaz aylarında bu değerler yaklaşık %78 civarındaydı.
Geçen hafta konut kredisinde faiz oranları %43,22 olarak bildirildi. Bu arada bazı özel bankaların uzun vadede tüketici kredilerinde faiz oranlarını düşürmeye başladığı kaydedildi. Ziraat Bankası, 5-10 yıl vadede konut kredisinde aylık faiz oranını yüzde 3,09’dan yüzde 2,79’a indirerek kredi kullanmak isteyenlere cazip bir seçenek sundu.
İlgili Haberler
THY’de sudan ucuz fiyatlarla seyahat imkanı! Kampanyaya 100.000 koltuk ayrıldı!
Benzin satış fiyatına 1.40 lira zam! Bu gece yarısı tabela değişiyor!
Çoğu kullanıcısını iflasa sürükleyen kredi kartı sorununa yapılandırma geliyor
Sigaraya büyük zam bekleniyor
LPG’ye dev zam geliyor
Bankaların faizsiz kredi kampanyaları başladı