KYK yurtlarında kalan öğrencilerin sorunların gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Yurtlarda kalan öğrenciler acil çözüme ulaşılmasını beklerken, yemekten hijyene birçok sorunlar öğrenciler tarafından dile getirildi. İşte ayrıntılar.
Her geçen gün devlet yurtlarında yaşanılan sorun ve şikayetler artmaktadır. Öğrenciler, oda düzeni, hijyen, yemekler ve yurt yönetimi ile ilgili birçok sorunla karşılaşmaktadırlar. Öğrenciler bu sorunların acil çözülmesini istemektedirler.
Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı devlet kyk yurtlarının 2021-2022 eğitim-öğretim yılına ilişkin raporda birinci ve ikinci öğretimde okuyan öğrenci sayısı 3 milyon 761 bin 637 iken yurt kapasitesi 759 bin 838.
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak geçtiğimiz yıl yurt kapasitesini 950 bine yükseltildiğini ve %87’lik yerleştirme ile rekor kırıldığını duyurmuştu.
Üniversitelerin açılmasına az bir zaman kala yeni kayıt yaptıran, maddi durumu iyi olmayan öğrenciler kyk yurtlarına başvuru yapmaktadır. Yurtlarda yaşayan birçok öğrenci ise kyk yurtların hijyen, yemek, oda düzeni gibi bir çok sorunla karşılaştıklarını belirtiyorlar.
HİJYEN SIFIR, YEMEKLER SAĞLIKSIZ
Gazi Üniversitesi’nde eğitim gören R.B, devlet yurdunda kaldığını ve hem kendisinin hem de arkadaşlarının yaşadığı sorunları dile getirdi.
R.B,konu ile ilgili açıklama yaparken; odaların küçük olduğunu, binlerce öğrencinin aynı duşa kabini ve lavaboyu kullanması sebebiyle mahremiyet alanlarının bulunmadığını hem de hijyenik ortamın olmadığını, yemeklerinde sağlıksız olduğunu dile getirdi. R.B;
‘Odalarda 6 kişi kalıyoruz. Kaldığımız oda çok küçük. Sabah okula gitmek için 2 kişi bile zor hazırlanıyoruz. Yurdun kapasitesi kalabalık olduğu için kişisel alan eksikliği mevcut. Bu nedenle sürekli huzursuzluk var. Katlarda yaklaşık 125 kişinin ortak kullandığı birkaç duşa kabin ve lavabo var. Bu durum mahremiyet alanını ortadan kaldırıyor. Yurdumuzda altyapı sorunu ve hijyen sorunu yaşanmaktadır. Bu durum bizim sağlığımızı ve yaşam kalitemizi etkiliyor.’
‘BESLENMEK MÜMKÜN DEĞİL’
‘Yemeklerin gramajları çok düşük, bu nedenle tam olarak doyduğumuzu hissedemiyoruz. Yemekler de maalesef yenilecek bir durumda değil. KYK yurdunda sağlıklı ve düzenli beslenmek mümkün olmuyor. Bunun yanı sıra yemeklerimizde yabancı cisimler de çıkabiliyor. Bu çağda bu şekilde sorunlarla karşılaşmak maalesef çok üzücü. Ülkenin geleceği olan biz gençlerin yaşam kalitesinin bu denli düşük olması üzücü bir durum. Temel hakkımız olan barınma ve beslenme hakkımızın kısa zaman içinde çözüme kavuşmasını istiyoruz. Dilerim sesimize kulak veren birileri olur ve sorunlarımız çözüme ulaşır.’
Başka bir öğrenci H.Ö, ise yurt idarelerinin öğrencilere karşı sergiledikleri tavırdan yakındı. Sözlerine şöyle başladı;
‘Ankara’da yurdum dışında kalacak bir yerim olmadığı için idareye ‘Bir gece daha kalabilir miyim?’ diye sorduğumda bana ‘sokakta kalıyorsan kal, beni hiç ilgilendirmez, bugün yurttan çıkışını yapacaksın’ denildi. Ben barınamazken nasıl geleceğimizi kurtarabilirim.
‘Ailelerimiz bizleri geleceğimiz için gönderdi. İhmallerden dolayı vefat eden Zeren Ertaş arkadaşımızı unutmadık. KYK yurtlarında intihar edip vefat eden arkadaşlarımızı unutmadık. Maalesef üzülerek belirtiyorum ki gençliğimizi bitirdiler. Bu ekonomide aylık 2 bin TL bursla cezaevlerinden bile daha kötü odalarda kalarak eğitim hayatımıza devam etmeye çalışıyoruz.
Tekirdağ’da eğitim gören başka bir öğrenci Z.U, ise barındığı KYK yurdunda odaların 4 kişilik olarak tasarlandığını fakat barınma sorunu yaşayan öğrencilerin yaptıkları eylem sonrası odalarda ranza sistemine geçildiğini belirtti.
Z.U. sözlerine şöyle devam etti; ‘Kaldığım oda 4 kişilik olarak tasarlanmış. 4 dolap, dört çalışma masası, dört komodin ve dört baza bulunuyor. Barınma sorununa çözüm olarak öğrenciler eylem yapmışlardı. Eylem sonrasında yurtlarda kapasite artışına çözüm bulundu ve ranzalar eklendi.’