Windows, Denetim Masası ayarları kararlarını değiştirdi. Bu nedenle Denetim Masası Ayarlarına geçiş devam ediyor.
Microsoft geçen hafta harekete geçerek Denetim Masası’nı Windows’tan kaldıracağını duyurdu. Buna yanıt olarak Microsoft, Windows Yapılandırma Araçları için en son destek önerilerini güncelleştirdi. Eski Notebook kontrol paneline ilişkin metin de değiştirildi.
Denetim Masası kullanımdan kaldırması kararı ertelendi!
Microsoft geçen hafta bir destek danışma belgesinde Denetim Masası’nı kullanımdan kaldırıp Ayarlar uygulamasını tercih edeceğini duyurdu. Destek notunda ise küçük detayı fark eden Microsoft, destek notuna bir güncelleme getirmek zorunda kaldı. Yeni destek notunda ise, Denetim Masası’ndaki öğelerinin Ayarlara taşınması süreci devam edecek.
Bundan tam 39 yıl önce, 1985 yılında Denetim Masası hayatımıza girmişti. Windows 1.0 ile birlikte giren Denetim Masası çoğu insan için bilgisayarın vazgeçilmez parçalarından biridir.
Fakat Microsoft, Windows 10 ile beraber Ayarlar uygulaması içeriğini Denetim Masası ile değiştirmeye başladı.
Daha öncesinde pek çok ayar Denetim Masası’ndan yapılıyordu. Ancak ayarlar yavaş yavaş kontrol panelinin işlevselliğini devralıyor. Bu tartışmanın fitili ilk olarak 2016 yılında Denetim Masası’nın Ayarlar’la değiştirileceğini söyleyen bir Microsoft çalışanı tarafından ateşlendi. Bu tartışmanın tarihi bugünkü tepkileri de açıklıyor. Peki neden Denetim Masasını ortadan kaldırmak ve uygulamayı Ayarlar ile değiştirmek bu kadar çok eleştiriye maruz kalıyor?
Bilindiği üzere Ayarlar uygulamasında yeni Windows’un arayüzüne uyumlu temalar bulunuyor. Bu nedenle ihtiyacınız olan ayarları bulmanız oldukça zor olabilir. Denetim Masasının arayüzüne aşina olan kullanıcılar, bunu kullanarak benzer ayarları kolaylıkla yapılandırabilirler. Windows ise eski arayüzüyle Denetim Masasını ortadan kaldırmaya kararlı görünüyor.
Microsoft, Denetim Masası’nı tamamen kaldırma kararı almaya hazırlanıyor gibi görünüyor. Ancak şirketin bunu birdenbire değil, kademeli olarak yapıyor olması bu tepkileri azaltmayı amaçlıyor. Microsoft bu ayrıntıyı bir destek notuna dahil ederek tepkiyi ölçmeye çalışmış olabilir.