Oyun dünyası içinde Xbox ve Sony PlayStation arasında oluşan rekabet iyice kızışırken, dengelerin Microsoft lehine bozulduğu bir alan var. Detaylar aşağıda..
Oyun sektöründe en rekabetçi alanlardan birisi de canlı servis oyunları ve uzun vadeli online içerik desteğidir. Sony, 2026 yılına kadar 12 canlı oyun hizmeti sunmayı planladığını duyurmuştu fakat, stüdyoların kapanması ve iptaller bu hedefi giderek ulaşılamaz hale getiriyor. Bunun mümkün olduğunu göstermektedir. Bu arada Microsoft, Activision Blizzard’ı satın alması, Xbox Game Pass’in genişlemesi ve aynı zamanda da popüler canlı servis oyunları sayesinde bu alanda PlayStation’ı geride bırakmış gibi görünüyor.
PlayStation’ın büyük hayalleri suya mı düşüyor?
Sony, hikaye odaklı, tek oyunculu oyunlarıyla bilinen büyük bir şirket ancak bu yeni dönem içinde şirket, çok oyunculu ve uzun vadede gelir getirebilecek oyunlara yatırım yapmak istiyordu.
Fakat, Naughty Dog’un iptal edilen The Last of Us Online projesi, Bluepoint Games’in iptal edilen God of War oyunu ve NCSoft’un iptal edilen MMO Horizon gibi gelişmeler PlayStation’ın planlarının tehlikede olduğunu göstermeye başladı.
Bungie’nin Marathon’u ve çılgınca popüler Helldivers 2, Sony’nin bu alanda olan umutlarını canlı tutuyor, ancak PlayStation, iptal edilmiş olan projelerin sayıları da göz önüne alındığında, canlı servis oyun alanında çok zorlanıyor.
Microsoft ayrıca Activision Blizzard’ı 72 milyar dolar gibi bir bedele satın alıp Call of Duty, Overwatch ve World of Warcraft gibi önemli canlı servis oyunlarının haklarını da güvence altına aldı. Bu durum, uzun vadede PlayStation’ın en büyük varlıklarından biri olan Call of Duty’yi kaybetme riskini artırıyor.
Ayrıca Sea of Thieves’in PlayStation’a da çıkması ve Microsoft’un Xbox bölümünün oyunu giderek birden fazla platforma açmaya başlaması, PlayStation için durumu daha da zorlaştırıyor. Microsoft’un Xbox Game Pass ile sağladığı avantajlarlarla birlikte canlı servis oyunlarının ekosisteminde PlayStation’dan daha güçlü bir altyapıya sahip olduğunu göstermektedir.