SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Gazete Hudut

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Ev » OTOMOBİL » Otomobil satışlarında yeni dönem 15 Eylül’de başlıyor

Otomobil satışlarında yeni dönem 15 Eylül’de başlıyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, otomotiv sektöründeki “doğrulanmış ilan" düzenlemesi ile artık yetki belgesi olmayan bayilerin reklam yapamayacağını hatırlattı.

Yayınlanma:
ABONE OL
Otomobil satışlarında yeni dönem 15 Eylül’de başlıyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, otomotiv sektöründeki “doğrulanmış ilan” düzenlemesi ile artık yetki belgesi olmayan bayilerin reklam yapamayacağını hatırlattı.

Emlak ve otomobil piyasalarında aşırı fiyat artışlarının önlenmesi için yeni bir tedbir getirildi. Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Elektronik İlan Doğrulama Sistemi’nin (EİDS), 15 Eylül’de devreye sokularak gayrimenkul işlemlerinde uygulanacağı bildirildi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yeni kurulan sistemle ilgili konuşurken “Sadece yetki belgesi olan firmaların ikinci el motorlu taşıt ticareti yapmasına izin veriliyor.” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABER Yeni Peugeot 3008 ve E-3008’in satış fiyatları belli oldu
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, otomotiv sektöründeki “doğrulanmış ilan" düzenlemesi ile artık yetki belgesi olmayan bayilerin reklam yapamayacağını hatırlattı.

SAHTE İLAN DÖNEMİ SONA ERİYOR!

Otomobil satışlarında yeni dönem 15 Eylül'de başlıyor

Tüketicilerin mağdur edilmesinin ve sahte reklam yoluyla fiyat manipülasyonunun önlenmesi amacıyla getirilecek olan “doğrulanmış ilan” düzenlemesi, konutların hemen ardından otomotiv ilanları için de devreye alınacak.

Platforma ilan vermek isteyenlerin EİDS’ye  yönlendirileceğini belirten Bakan Bolat, “Sistemin entegrasyonu sayesinde, ilanı verilen aracın ilan veren kişiye ait olduğu doğrulandıktan sonra ilan verilmesi mümkün oluyor.” dedi. Bolat, aracın bayi aracılığıyla tanıtılması durumunda o bayinin yetki belgesinin olması gerektiğini vurguladı ve şunları aktardı:

Yetki Belgesi sahibi bayiler, EIDS üzerinden ilan yayınlamadan önce ilanı verilen aracın sahibi tarafından yetkilendirilecektir. Uygulamanın otomotiv sektöründe de hayata geçmesiyle birlikte sadece yetki belgesi olan işletmelere ikinci el motorlu araç ticareti yapma yetkisi verilebilecek, izinsiz showroomlar yayınlanmayacak.”

“Yetki Belgesi Olmayan Firmalara 23 Milyon Lira Ceza Uygulandı”

Bakanlığın bugüne kadar otomotiv sektöründe yetki belgesi olmadan faaliyet gösteren firmalara yaklaşık 23 milyon lira tutarında bir dari para cezası uyguladığını belirten Bakan Bolat, bu düzenlemeyle sahte veya yanıltıcı reklamların önüne geçerek spekülatif fiyat artışlarının önüne geçmeyi amaçladıklarını söyledi.

Bakan Bolat, otomobil pazarında bugüne kadar yürütülen düzenleme ve denetim faaliyetlerine ilişkin de bilgi verdi.

Otomobil pazarındaki arz-talep dengesizliği, depolama ve erişim sorunları nedeniyle ikinci el otomobil satışları sırasında fiyat artışlarının önlenmesi amacıyla alınmış olan makroekonomik önlemlerin yanı sıra gerekli düzenlemelerin de Bakanlık tarafından gecikmeksizin hayata geçirildiğini söyleyene Bakan Bolat, yeni araçlara yönelik “6 ayda 6 bin km” yönetmeliği olarak da bilinen gerekli düzenlemelerin Bakanlıkça vakit geçirilmeden hayata geçirildiğini aktardı. Bu çerçevede bugüne kadar yaklaşık olarak 52 milyon lira ceza kesildiğini bildiren Bolat, bu cezaların da pazarlama ve satış kısıtlaması çerçevesinde yapıldığını kaydetti.

İKİNCİ EL OTOMOBİLLERİN TAVSİYE FİYATININ ÜSTÜNDE SATILMAMASI

Otomobil satışlarında yeni dönem 15 Eylül'de başlıyor

Bakan Bolat, ikinci el motorlu taşıtların üretici ya da distribütör tarafından tavsiye edişmiş olan güncel satış fiyatı üzerinde reklam yoluyla pazarlanması konusunda da kısıtlamalar bulunduğunu ve ihlalde bulunanlara yaklaşık 90 milyon lira tutarında para cezası verileceğini de yineledi.

“STOKÇULUĞA 94 MİLYON LİRA İDARİ PARA CEZASI”

İlk tescilli motorlu taşıtlarla işlem yapma yetkisine sahip bayilerin, tüketicilerin ilk tescilli motorlu araca ulaşmasını zorlaştıracak faaliyetlerde bulunmasının yasak olduğunu belirten Bakan Bolat, “Söz konusu düzenleme ile birlikte aykırı faaliyet gösterdiği tespiti yapılan yetkili bayiler için stokçuluk kapsamı içinde bugün itibarıyla yaklaşık 294 milyon lira tutarında idari para cezası kesildi. Aynı zamanda bu bayilerin ikinci el motorlu araç alım satımına ilişkin yetki belgeleri iptal edildi ve bu firmaların 1 yıl süre ile ikinci el taşıt ticaretinde faaliyet göstermesi yasaklandı.

Otomobil satışlarında yeni dönem 15 Eylül'de başlıyor

Bakan Bolat, otomobil pazarında uygulanan düzenlemeler, yürütülen sıkı denetim faaliyetleri ve aynı zamanda uygulanan yaptırımlar sayesinde otomobil fiyat balonunun ortadan kalktığını, insanların yeni ve eski araçlara erişiminin kolaylaştığını vurguladı ve şöyle konuştu:

“Oto pazarındaki normalleşme sürecinin önümüzdeki günlerde artarak devam etmesini bekliyoruz. Otomotiv sektöründeki gelişmeler Bakanlığımız tarafından yakından takip edilmektedir. Manipülatif fiyat artışlarının piyasadaki olumsuz etkilerinden kaçınırken, piyasaların adil, rekabetçi ve istikrarlı bir şekilde işlemesini sağlamak için Bakanlık olarak önümüzdeki günlerde de denetimlerimiz hız kesmeden devam edecek ve Ek Bilgi tedbirleri derhal uygulamaya konulacaktır.

E-DEVLET’TEN YETKİ VERİLİYOR

Uygulama ile gayrimenkul sahipleri, eğer gayrimenkul ise, birinci ve ikinci derece anne ve babaları veya eşleri ya da sahibinin yetkilendirdiği bir emlak işletmesi tarafından platforma ilan verebilmektedir.

Yetkilendirme e-Devlet Sistemi’nde oluşturulan ekran üzerinden yapılacak. Bakanlıkça gerekli görülen gayrimenkul işletmeciliği yetki belgesine sahip olmayanların ilan çalışmalarına katılmasına izin verilmeyecektir.

YETKİLİ ARAÇ SATTIĞINDA E-DEVLET’E BİLDİRİM ZORUNLU

Aracını yetkili satıcı aracılığıyla satmak isteyenlerin e-Devlet üzerinden bildirimde bulunması gerekecek. Böylece “arabam” bölümü doldurulacak ve satmak istediğiniz araba seçilecektir. Daha sonra ilgili satıcıya, araba satıcısı tarafından reklam web sitelerinde kullanılan kodu kullanma yetkisi verecektir. Yetki alındıktan sonra araç satıcısı, araçla ilgili fiyat, kilometre ve hasar gibi bilgileri ilan web sitesine yükleyebilecek.

YETKİLİ BAYİ REKLAMLARI ONAYLANACAK

Yetkili satıcıların ilanları başlangıçta çevrimiçi platformda doğrulanmış reklamlar olarak görünecektir. Doğrulanmış ve düzenli abonelikler Aralık ayı sonuna kadar platformda mevcut olacak.

Düzenlemeler, sayısı 80.000’e varan ikinci el araba satıcılarının sayısını etkileyecek. 2025 yılı itibariyle de yasa dışı araç ilanlarına izin verilmeyecek.

İlgili Haberler