SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Gazete Hudut

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Ev » SAĞLIK » Sinek ısırığıyla yayılıyor: Avrupa’da salgın alarmı!

Sinek ısırığıyla yayılıyor: Avrupa’da salgın alarmı!

Covid-19 ve Mayısmun Çiçeği virüslerinin ardından, sağlık uzmanları şimdi Oropouche virüsüne karşı uyarıyor. Oropouche virüsünün sinek ısırığı yoluyla bulaştığı ve Avrupa'da da görüldüğü bildirildi. İşte detaylar...

Yayınlanma:
ABONE OL
Sinek ısırığıyla yayılıyor: Avrupa’da salgın alarmı!

Covid-19 ve Mayısmun Çiçeği virüslerinin ardından, sağlık uzmanları şimdi Oropouche virüsüne karşı uyarıyor. Oropouche virüsünün sinek ısırığı yoluyla bulaştığı ve Avrupa’da da görüldüğü bildirildi. İşte detaylar…

Oropouche Virüsü: Yeni Sağlık Tehdidi ve Önlemler

 

ABD merkezli Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), küçük sinekler ve bazı sivrisinek türleri tarafından yayılan Oropouche virüsüne karşı uyarılarda bulundu. Virüs, ani ateş, şiddetli baş ağrısı ve titreme gibi belirtilere yol açıyor ve son yıllarda Güney Amerika ile Karayipler’de artış gösterdikten sonra Avrupa’da da görüldü.

İLGİLİ HABER Canan Karatay’dan 7000 yıllık doğal ilaç önerisi! Birkaç damlasıyla bile tam bir şifa deposu
Covid-19 ve Mayısmun Çiçeği virüslerinin ardından, sağlık uzmanları şimdi Oropouche virüsüne karşı uyarıyor. Oropouche virüsünün sinek ısırığı yoluyla bulaştığı ve Avrupa'da da görüldüğü bildirildi. İşte detaylar...

 

Avrupa’da İlk Vaka Raporları

Haziran ve Temmuz 2024’te Avrupa’da ilk kez 19 Oropouche vakası tespit edildi. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) tarafından açıklanan rapora göre, vakaların 12’si İspanya’da, beşi İtalya’da ve ikisi Almanya’da görüldü.

 

Vaka Sayıları ve Etkileri

2024 yılı boyunca Amerika kıtasında 8 binin üzerinde Oropouche vakası rapor edildi. Brezilya’da iki kadının virüs nedeniyle ölmesi de bu vaka sayısına dahil edildi. ABD’de, Küba ve Brezilya’dan dönen yolcular arasında 11 vaka bildirildi, ancak ülkede henüz yerel Oropouche vakası görülmedi.

 

Sinek ısırığıyla yayılıyor: Avrupa'da salgın alarmı!

 

Hamilelikte Riskler

Oropouche virüsü, hamilelik sırasında ciddi sonuçlara yol açabiliyor. Bir vakada fetüs ölümü ve başka bir vakada düşük yaşandı. Ayrıca mikrosefali ve dört yenidoğan vakası da bildirildi. CDC, bu durumların Oropouche virüsünün anneden bebeğe bulaşmasının ve doğum sonuçlarının olumsuz etkilerinin ilk raporları olduğunu belirtti.

 

Tedavi ve Önleme

Oropouche virüsünün aşısı veya tedavi edici bir ilacı mevcut değil. CDC, en iyi korunma yolunun sinek ve tatarcık ısırıklarından kaçınmak olduğunu vurguluyor.

 

Virüsün Yayılma Yolu ve Belirtileri

Oropouche virüsü, öncelikle enfekte tatarcıkların ısırmasıyla bulaşır ve bazı sivrisinek türleri de virüsü yayabilir. Virüsün belirtileri ani ateş, şiddetli baş ağrısı, titreme, kas ve eklem ağrıları olarak ortaya çıkar. Diğer belirtiler arasında aşırı ışık hassasiyeti, baş dönmesi, göz ağrısı, bulantı, kusma ve döküntüler bulunur. Semptomlar genellikle bir haftadan kısa sürer, ancak bazı hastalarda tekrar edebilir.

 

CDC, Oropouche virüsü şüphesi olan hastalarda dang virüsü enfeksiyonunu dışlamayı öneriyor. Ayrıca, virüsün yayılma riski taşıyan bölgelerde bulunacak kişilerin sinek ısırıklarından korunmaları gerektiği vurgulanıyor. Oropouche virüsünün yayılma riskini azaltmak ve toplum sağlığını korumak için alınması gereken önlemleri kapsamaktadır.

İlgili Haberler