Sokak hayvanları için karar verilen yeni yasaya karşı çıkan CHP’nin talep yarın incelemeye alınacak.
Sokak hayvanlarının yarattığı sorunlara kalıcı çözüm bulmak amacıyla Hayvanları Koruma Kanunu’nda önemli değişiklikler yapıldı. Yeni yasa ile sahipsiz hayvanların toplanması, kısırlaştırılması ve barınaklarda bakılması zorunlu hale getirildi. Ancak saldırgan ve rehabilitasyon imkanı bulunmayan hayvanların uyutulması kararı, hayvan hakları savunucuları tarafından büyük tepki gördü. Bu durum üzerine CHP, yeni yasanın Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu
AYM, Sokak Hayvanları Yasası İptal Davasını Yarın Değerlendirecek
Yüksek Mahkeme, CHP’nin sokak hayvanları yasası hakkında yaptığı iptal başvurusunu yarınki Genel Kurul’unda ele alacak. Resmi Gazete’de yayımlanan ve yürürlüğe giren yasaya ilişkin olarak CHP, 15 Ağustos’ta Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunmuştu.
AYM, yarın yapacağı ilk incelemede başvuruda eksiklik olup olmadığını değerlendirecek. Eğer başvuruda herhangi bir eksiklik tespit edilmezse, dava daha sonra belirlenecek bir tarihte esastan görüşülecek. Yürürlüğün durdurulması üzerine yapılan talep ile ilgili de yarın karar vereceği düşünülen Yüksek Mahkeme, bu talebi esas aşamasında da karara bağlayabilir.
CHP, Sokak Hayvanları Yasasının 16 Maddesinin İptalini İstiyor
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), yeni yürürlüğe giren sokak hayvanları yasasının 17 maddesinden 16’sının iptali ve yasanın yürürlüğünün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, AYM önünde yaptığı açıklamada, iptal talep ettikleri maddelerin hayvan haklarına, kamu yararına ve devletin temel amaç ve görevlerine aykırı olduğunu belirtti. Günaydın, bu maddelerin ayrıca yaşam hakkı, çevre hakkı, tabiat varlıklarının korunması esası ve uluslararası anlaşmaların iç hukuka etkisi ilkelerine de aykırı olduğunu savundu.