SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Gazete Hudut

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Ev » HABER » Suikasta Uğrayan Trump’ın Durumu İyi! Saldırgan Vuruldu

Suikasta Uğrayan Trump’ın Durumu İyi! Saldırgan Vuruldu

Yayınlanma:
ABONE OL
Suikasta Uğrayan Trump’ın Durumu İyi! Saldırgan Vuruldu

ABD başkan adayı Donald Trump, Pensilvanya‘nın Butler kentinde düzenlediği seçim mitinginde (13.07.2024) silahlı suikasta uğradı. FBI tarafından yapılan açıklamada, suikast girişiminin failinin 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks olduğu belirtildi. Olayda Trump sağ kulağından yaralanırken, 1 vatandaş hayatını kaybetti ve 2 kişi yaralandı. Saldırgan ise başından vurularak öldürüldü.

Trump Suikastının Detayları

Cumartesi akşamı düzenlenen mitingde, Crooks’un Trump’ın konuştuğu yerden yaklaşık 100-120 metre uzaklıktaki tek katlı bir binanın çatısına çıkan bir kişi görüldüğü, bir sürü görgü tanığının haber vermelerine rağmen müdehale edilmediği iddiaları var. Miting öncesinde Gizli Servis tarafından güvenlik altına alınan alanın dışında bulunan Crooks, yarı otomatik tüfeğiyle bir kaç el ateş açıyor. Açılan ateş sonrasında kurşunlardan biri Trump’un sağ kulağının üst tarafına denk geldi. Ayrıca bir kurşun da çelik yeleğinin olduğu göğsüne isabet ediyor. Ardından Trump kendini kürsünün altına attı. Saldırgan saldırı sonrası derhal etkisiz hale getirildi. Görgü tanıkları, ateşin nereden geldiğinin belli olmadığını söylerken, Pensilvanya polisi Yarbay George Bivens, “ateşlerin dağınık olduğunu” belirtti.

Kolluk kuvvetleri, sabah düzenledikleri basın toplantısında, silahlı saldırganın bulunduğu yerin yakınlarında şüpheli paketler olduğunu da belirtti.

Saldırganın Kimliği ve Geçmişi

Thomas Matthew Crooks, Pensilvanya’nın Bethel Park kentine kayıtlı. Bethel Park, Pittsburgh’un güneyinde yer alan ve çoğunlukla beyazların yaşadığı varlıklı bir bölge olarak biliniyor. NBC News, Crooks’un Pensilvanya seçmen kayıtlarında Cumhuriyetçi olarak göründüğünü, ancak kayıt tarihinin belli olmadığını bildirdi.

Crooks’un hayatı hakkında bilinenler sınırlı olsa da, yerel haber kaynağı Tribune Review’a göre, 2022’de Bethel Park Lisesi’nden mezun olduğu belirtiliyor.

FBI özel ajanı Kevin Rojek, düzenlediği basın toplantısında, saldırının nedeninin henüz tespit edilemediğini söyledi. Ulusal güvenlik analisti Frank Figliuzzi, soruşturma kapsamında FBI’ın tüm birimlerinin sürece dahil olacağını ve saldırganın hayat hikayesinin hızla yeniden araştırılacağı belirtti. Figliuzzi, saldırganın sosyal medya hesapları, bilgisayar cihazları, iş arkadaşları, ailesi ve komşularıyla yapılan tüm röportajların inceleneceğini de vurgulandı.

Beyaz Saray ve Dünya’dan Açıklamalar

Beyaz Saray, Başkan Joe Biden’ın olay hakkında bilgilendirildiğini duyurdu. Biden, yaptığı açıklamada, “Trump’ın iyi olduğunu duyduğuma çok sevindim” ifadelerini kullandı ve Trump, ailesi ve seçim kampanyasına katılanlara dua ettiğini belirtti. Biden, Amerika’da bu tür şiddetin yeri olmadığını ve ülke olarak bunu kınamak için birlik olmaları gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan‘da geçmiş olsun mesajı yayıladı. X hesabından; “ABD’nin 45’inci Başkanı ve Başkan Adayı Sayın Donald Trump’a yönelik gerçekleştirilen suikast girişimini şiddetle kınıyorum. Sayın Trump’a, ailesine ve sevenlerine en içten geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. ABD seçimlerine ve küresel istikrara gölge düşmemesi için saldırıyla ilgili tahkikatın en etkili biçimde yapılacağına, faillerin ve azmettiricilerinin en kısa sürede adaletin huzuruna çıkarılacağına inanıyorum. Türkiye olarak dost ve müttefik ABD halkının yanında olacağız.” açıklamasını yaptı.

İngiltere, Kanada, Japonya ve daha bir çok devlet başkanlarından kınama mesajları atıldı.

Trump’ın Açıklamaları

Trump, Truth sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Ülkemizde böyle bir olayın gerçekleştiğine inanmak güç” dedi ve hızlı müdahaleleri için Gizli Servis’e teşekkür etti. Hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileyen Trump, ülkenin güvenliği için dualarını iletti.

Bu olay, ABD’de siyasi atmosferin ne kadar gergin olduğunu ve güvenlik önlemlerinin artırılmasının önemini bir kez daha gözler önüne serdi. FBI ve Gizli Servis, saldırının arkasındaki motivasyonları ve detayları araştırmaya devam ediyor.

ABD’nin suikasta uğrayıp yaralanan ve öldürülen başkanları

Daha Önce Öldürülen ABD Başkanları

Daha önce de ABD tarihinde başkanlara yönelik suikastler akıllarda hala tazeliğini koruyor. Bu suikastlarda 4 başkan ölürken, 5’i kurtuldu.

  • 1865 – Abraham Lincoln (öldü)
  • 1881 – James Garfield (öldü)
  • 1901 – William MCKinley (öldü)
  • 1963 – John Fitzgerald Kennedy (öldü)

Olayla ilgili sır perdeleri elbette tam anlamıyla açıklanamayacak. Neden bunu söyledik! Kennedy’nin 8 farklı yerden ateş açılarak öldürüldüğünü, ona ateş edenlerden birinin de bir polis karakolunda vurularak konuşmasının engellendiğini biliyoruz. Hatta tabiri caizse Kennedy’nin ailesinin kökünü dahi kazıdılar. O yüzden bu suikastlar tam olarak çözülemedi ve çözülemeyecek.

Kaldı ki, Trump’a yapılan bu öldürme girişiminin çok acemice olduğu gayet açık ve seçik belli oluyor mu?

  1. Saldırgan oraya nasıl çıktı ve çıkarken nasıl farkedilemedi?
  2. Saldırganı gören bir çok kişinin FBI’a ve polislere bilgi vermesine, saldırganı işaret etmesine rağmen neden müdehale edilmedi?
  3. Damlardaki keskin nişancılar neden tam karşılarındaki bu saldırganı göremediler?
  4. Saldırgan neden yaralı yakalanmayıp öldürüldü? Konuşmasın diye mi?
  5. FBI ve polislerin arasında işbirlikçileri varda onlar mı göz yumdu?
  6. Trump ölseydi ABD’de iç savaş ve ardından 3. Dünya Savaşının çıkarılması mı pilanlanıyordu?
  7. Sorular… Belirsizlikler…

İlgili Haberler