SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Gazete Hudut

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Ev » SAĞLIK » Sürekli uykusuz ve sinirliyseniz vücudunuzda bu vitamin eksik olabilir

Sürekli uykusuz ve sinirliyseniz vücudunuzda bu vitamin eksik olabilir

B12 vücudumuzun en önemli vitaminlerinden biri! Eksikliği birçok hastalığı beraberinde getiriyor! İşte bilmeniz gerekenler...

Yayınlanma:
ABONE OL
Sürekli uykusuz ve sinirliyseniz vücudunuzda bu vitamin eksik olabilir

B12 vücudumuzun en önemli vitaminlerinden biri! Eksikliği birçok hastalığı beraberinde getiriyor! İşte bilmeniz gerekenler…

B12 vitamini, vücudumuz için hayati öneme sahip bir besin maddesidir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı ve Fonksiyonel Tıp Uygulayıcısı Dr. Müge Yetener, “B12 vitamini, DNA sentezi, sinir sisteminin sağlıklı işleyişi, kırmızı kan hücrelerinin gelişimi ve olgunlaşması gibi birçok kritik işlevi destekleyen karmaşık bir biyomoleküldür,” diyor. Eksikliği ise ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

B12 vitamininin eksikliği, beyin fonksiyonlarında bozulmalara neden olabilir. Bu durum, beyin bulanıklığı, hafıza sorunları, bilinç bozukluğu ve öğrenme zorlukları gibi sorunlara yol açabilir. Ayrıca ruh halini de olumsuz etkileyerek sinirlilik, depresyon ve kaygı gibi belirtiler gösterebilir.

İLGİLİ HABER Canan Karatay’dan 7000 yıllık doğal ilaç önerisi! Birkaç damlasıyla bile tam bir şifa deposu
B12 vücudumuzun en önemli vitaminlerinden biri! Eksikliği birçok hastalığı beraberinde getiriyor! İşte bilmeniz gerekenler...

Duyusal sorunlar da B12 eksikliğiyle ilişkilidir; iğne batması, karıncalanma hissi ve nöropatik ağrılar gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Ayrıca kas zayıflığı, aşırı kasılma ve kalp kası hastalıkları gibi yapısal sorunlar da görülebilir. Otonom sistemlerin zarar görmesiyle birlikte idrar ve dışkı kaçırma, tansiyon düşüşü gibi problemler yaşanabilir.

b12 vitamini

B12 eksikliği, belirli gruplarda daha sık görülür. Özellikle sürekli diyet yapanlar, hayvansal ürünleri tüketmeyen vejetaryenler, uzun süre mide ilacı kullananlar, yetersiz beslenen çocuklar ve hamileler risk altındadır. Ayrıca aşırı alkol tüketimi ve bağırsaklarda aşırı bakteri çoğalması gibi durumlar da eksikliğe neden olabilir.

Dr. Yetener, B12 vitamininin genellikle hayvansal gıdalardan elde edildiğini belirtiyor. Kırmızı et, tavuk, somon, sardalya, ton balığı, karaciğer, böbrek, dalak, süt ürünleri ve yumurta gibi besinler zengin B12 kaynaklarıdır. Bu nedenle, dengeli bir beslenme programında hayvansal ürünlerin yer alması önemlidir.

B12 vitamininin vücutta önemli bir rol oynadığını ve eksikliğinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini göz önünde bulundurarak, bu vitaminin yeterli miktarda alındığından emin olunması gerektiği vurgulanıyor.

İlgili Haberler