Türkiye’nin 2’nci büyük gölü olan Tuz Gölü’nü besleyen 4 göl, tamamen kurudu! Kuşların göç rotasında bir konağı olan Tuz Gölü’nü besleyen göllerin kuruması ise kuraklık ve çölleşme beklentilerini artırdı. Konuya yönelik değerlendirmede bulunan Jeoloji uzmanları ise alarma geçilmesi gerektiğini aktardı!
Türkiye’nin doğal güzelliklerinden biri olan ve kuş cenneti olarak bilinen göller, küresel ısınma ve bilinçsiz su kullanımı nedeniyle kuruyarak çorak alanlara dönüştü. Aksaray’ın Eskil ilçesinde bulunan ve flamingo gibi birçok göçmen kuşa ev sahipliği yapan Akgöl, Turna Gölü, Tersakan Gölü ve Batak Gölü, tamamen kurudu. Bu göller, aynı zamanda Türkiye’nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü’nü besleyen su kaynakları olarak biliniyor. Bu göllerin kurumuş olması ise başta çevre bilimciler olmak üzere tüm vatandaşları tedirgin ediyor.
Jeoloji yüksek mühendisi Nurcan Özdemir, bu durumun arkasındaki en büyük etkenin küresel ısınma ve bilinçsiz su kullanımı olduğunu belirtti. Özdemir, yağmurun azalmasıyla birlikte küresel ısınmanın vites artırdığını ve Tuz Gölü yakınlarında bulunan 100 binden fazla kaçak kuyunun su seviyesini hızla düşürdüğüne dikkat çekti.
Özdemir, yer altı su seviyelerinin son yıllarda dramatik bir şekilde düştüğünü vurguladı. 2015 yılı ile 2024 yılı arasında yer altı su seviyelerinin bazı bölgelerde 100 metreye kadar düştüğünü ifade eden Özdemir, göllerin bilinçsiz sulama ve sarfiyat nedeniyle kuruduğunu kaydetti. Ayrıca, Tuz Gölü’nün ülkenin yüzde 50 tuz ihtiyacını karşıladığını ve kuşların göç yolunda önemli bir yaşam alanı olduğunu da ekledi.
Özdemir, su kaynaklarının bilinçsiz kullanımının Türkiye’yi su fakiri bir ülkeye dönüştürme riski taşıdığına dikkat çekti. Tuz Gölü’nün etrafındaki küçük akarsuların kuruması nedeniyle bölgenin sadece yer altı sularından beslenir hale geldiğini belirten Özdemir, yeraltı sularının kendini yenileyemediğini ve yalnızca kar ile yağmur sularından beslendiğini ifade etti. Bu kaynakların sonsuz olduğunun düşünülmesinin yanlış olduğunu kaydeden Özdemir, Türkiye’nin hızla çölleşmeye gittiğini ekledi.
Özdemir, Türkiye’de daha önce 80 metre derinliğinde açılan kuyuların ihtiyaçları karşıladığını, ancak günümüzde 300 metre derinliğinde kuyuların açıldığını ve bu kuyulardan tuzlu su çıkmaya başladığını belirtti. Bilinçsiz sulama ve su israfı devam ederse, Türkiye’nin önümüzdeki 10 yıl içinde su fakiri bir ülke haline gelebileceği uyarısında bulundu.
İlgili Haberler