Yapay zeka kanunu için harekete geçildi

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, yapay zeka kanunu için harekete geçildiğini açıkladı. Yapay zeka ile ilgili çalışmalar sürdürülerek rapor hazırlanacak. İşte ayrıntılar…

TBMM Dijital Mecralar Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman, yapay zekayla ilgili kanun çalışması yapılacağını açıkladı.

YAPAY ZEKA

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, yeni yasama döneminde kurulması beklenen “Yapay Zeka Komisyonu “nun Dijital Mecralar Komisyonu ile birlikte çalışma sürüleceğini ve rapor hazırlayacağını açıkladı. Konuyla ilgili uzmanların dinlenmesinin ardından raporun hazır olunacağını belirterek, “Bu aşamada yapay zekaya ilişkin hukuki bir çalışma ve kanun hazırlığı yapılıyor. Konuyu muhalefetle değerlendirip tartışacağız” dedi.

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve aynı zamanda AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, yeni yasama döneminde oluşturulması beklenen “Yapay Zeka Komisyonu” ile ilgili çalışmalardan bahsetti.

Yayman, yapay zekanın tüm dünyada tartışıldığını belirterek şöyle konuştu: “Bu konu yaz dönemine girmeden önce TBMM’de tartışıldı ve yapay zeka konusunda bir komisyon oluşturulmasına karar verildi. Cumhurbaşkanlığında yürütülen çalışmalar da dahil olmak üzere yapay zeka konusunda Dijital Dönüşüm Ofisi’nin oluşturulması, Dijital Mecralar Komisyonu’nun oluşturulması, Türkiye’de Dijital Mecralar Başkanlığı’nın oluşturulması, İletişim Teknolojileri Müdürlüğü’nün oluşturulması; bunlar bizim parti olarak ne kadar önem verdiğimizin göstergesidir’ dedi.

yapay zeka

‘RAPOR HAZIRLANACAK’

Ülkemizde yapay zekanın büyük potansiyele sahip olduğunu ve 2025 yılında bu alanda ilk 20 ülke arasına girmeyi hedeflediğini söyleyen Yayman, şu ifadelere yer verdi

‘Yapay Zeka Komisyonu, Dijital Mecralar Komisyonu ile iş birliği içinde çalışacak ve ayrı bir komisyon olacak. Uzmanları dinlemek de dahil olmak üzere BT alanında dünya çapında çalışmalar yapan kişiler; TÜBİTAK, Dijital Dönüşüm Ofisi, Cumhurbaşkanlığı, İletişim Direktörlüğü, tüm üniversitelerin Ar-Ge birimleri, bu konuda çalışan öğretim üyeleri ve üniversite uzmanları başta olmak üzere tüm paydaşlar dahil; serbest bir kürsü gibi herkes gelip görüşlerini dile getirebilecek.

‘Bunlar bir rapor halinde derlenerek yapay zeka ile ilgili tüm konuların, yani avantajlarının ve dezavantajlarının tartışılacağı bir rapor yayınlanacak. Ama dediğimiz gibi önümüzdeki dönemde bu tartışılacak, değerlendirilecek. Bu aşamada bir mevzuat çalışması ve yapay zekaya ilişkin yasanın hazırlanması gündeme gelecek, bu konuyu muhalefetle değerlendirip tartışacağız. Bunun partizan olmayan bir konu olduğuna inanıyoruz.’

DEEPFAKE VİDEOLARI

Yayman, yapay zekayla ilgili tehditlerin farkında olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Özellikle ‘Deepfake’ dediğimiz şey; insanların seslerini, yüzlerini, görüntülerini kopyalayıp bunlardan farklı videolar çıkarmak, farklı çalışmalar yapmak işin tehdit edilen kısmıdır. Kullanmamız gereken tehdidin tam da bu kısmı, “Yasal, idari ve siyasi çerçevenin yapılması gerekiyor. İtalya Başbakanı ile ilgili son video ‘Deepfake’ burada. Konu çok önemli ve etik kuralların bir an önce tanımlanıp takip edilmesi gerekiyor. Teknolojiyle birlikte suçların niteliği de değişiyor, olayların da niteliği değişiyor. Bu konuyla ilgili yasal düzenlemenin geliştirilmesi çok önemli” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir