İstanbul’un enflasyon şampiyonu belli oldu

İstanbul’da perakende fiyat gelişiminin göstergesi olarak bilinen İstanbul Ücretliler Geçinme
İndeksi’nin ağustos ayına ait verileri açıklandı. Verilere göre, İstanbul’da enflasyon ağustos ayında yüzde 1,73 arttı. Yıllık bazdaki verilere bakıldığında ise fiyatların yüzde 61,57 arttığı görüldü. İTO açıklamasına göre perakende fiyatlarında önceki ay verilerine göre en büyük artış yüzde 7,06 artışla gayrimenkul fiyatlarında oldu. Giyim harcamaları ise yüzde 3,74 azaldı.

İstanbul’da ağustos ayında bir önceki aya göre perakende fiyatlar yüzde 1,73, toptan fiyatlar ise yüzde 0,98 artış gösterdi.

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) hazırladığı verilerde, İstanbul’da perakende fiyatlarının gelişimini gösteren İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi’nin raporuna göre kentteki perakende fiyat gelişimini yansıtan toptan satış fiyatları endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 1,73 artış gösterirken toptan fiyatlar da toptan fiyatlar da yüzde 0,98 oranında bir yükselme yaşadı.

Raporda, Geçen yılın aynı ay verilerine göre perakende satış fiyatının yüzde 61,57, toptan satış fiyatının ise yüzde 46,87 olduğu belirtildi.

En büyük artış konut maliyetlerinde..

İstanbul'un enflasyon şampiyonu belli oldu

İTO açıklamasına göre; perakende fiyatlarında geçtiğimiz ay verilerine göre en fazla yükseliş, yüzde 7,06 oranıyla konut harcamaları oldu. İTO’ya göre harcama grupları itibarıyla ağustos ayında bir önceki ay verilerine göre son durum şu şekilde belirlendi:

“Perakende fiyatı açısından geçen aya göre; konut harcamaları yüzde 7,06, kültür eğitim ve eğlence harcamaları yüzde 2,11, ev eşyası harcamaları yüzde 1,56, sağlık ve kişisel bakım harcamaları yüzde 1,26, ulaştırma ve haberleşme harcamaları yüzde 0,98, diğer harcamalar yüzde 0,81, gıda harcamaları yüzde 0,51 artış gördü. Giyim harcamalarında ise yüzde -3,74 gibi bir azalış gözlemlendi.”

İTO toptan fiyat durumunu şöyle açıklıyor:

Ağustos 2024, geçen aya göre toptan fiyatlar; Tekstil grubu için üzde 3,59, inşaat malzemeleri grubu için yüzde 3,09, hammadde grubu için yüzde 1,94, maden grubu için yüzde 1,65, kimyasallar grubu için yüzde 0,50 ve gıda grubu için de yüzde 0,21 artış yaşandı. Yakıt ve güç grubunda ise yüzde -0,42 oranında düşüş görüldü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir