SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Gazete Hudut

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Ev » OTOMOBİL » Avrupa Birliği Tesla araçlara vergi indirimi yapmaya hazırlanıyor

Avrupa Birliği Tesla araçlara vergi indirimi yapmaya hazırlanıyor

Avrupa Birliği (AB), Çin'den ithali yapılan elektrikli otomobillere ilişkin önerilen vergi oranında bazı değişiklikler yaparak Tesla'ya yönelik bir muafiyet yoluyla vergi oranını yüzde 20,8'den yüzde 9'a düşürecek.

Yayınlanma:
ABONE OL
Avrupa Birliği Tesla araçlara vergi indirimi yapmaya hazırlanıyor

Avrupa Birliği (AB), Çin’den ithali yapılan elektrikli otomobillere ilişkin önerilen vergi oranında bazı değişiklikler yaparak Tesla’ya yönelik bir muafiyet yoluyla vergi oranını yüzde 20,8’den yüzde 9’a düşürecek.

Avrupa Birliği Komisyonu, Çin yapımı elektrikli otomobillere yönelik sübvansiyonlara ilişkin soruşturma kapsamında bir “nihai karar” taslağı yayınladı. Açıklamada, bulguların paylaşılması konusunun taraflara konuya ilişkin görüşlerini ifade etme fırsatı sağladığı kaydedildi.

Açıklamanın içeriğinde ayrıca, Komisyon’un tüm yorumların analiz edilmesi ve Üye Devletlerin görüşleri toplandıktan sonra nihai kararının AB Resmi Gazetesi’nde yayınlanacağı ve daha öncesinde teklif edilen vergi oranları üzerinde bazı değişiklikler yapılacağı vurgulandı.

İLGİLİ HABER Yeni Peugeot 3008 ve E-3008’in satış fiyatları belli oldu
Avrupa Birliği (AB), Çin'den ithali yapılan elektrikli otomobillere ilişkin önerilen vergi oranında bazı değişiklikler yaparak Tesla'ya yönelik bir muafiyet yoluyla vergi oranını yüzde 20,8'den yüzde 9'a düşürecek.

Açıklamaya göre yeni teklif, BYD’ye yüzde 17, Geely’ye yüzde 19,3, SAIC’e yüzde 36,3, soruşturmayla işbirliği yapan diğer Çinli elektrikli araç üreticilerine yüzde 21,3 ve diğer Çinli şirketlere yüzde 36,3 oranında vergi uygulayacak. İşbirliği yapmamak bireysel bazda dayatıldı ve Çin’den ihraç edilen Teslalar %9 vergi oranına tabiydi. Açıklamada, AB’li üreticilerle işbirliği yapan Çinli üreticilerin beklenenden daha düşük vergi oranlarından yararlanabileceği hatırlatılarak, ilgili tazminat vergisini geriye dönük olarak uygulamama kararı alındığı açıklandı.

YÜZDE 20.8 ORANI EK GÜMRÜK VERGİSİ BEKLENİYORDU

Avrupa Birliği Tesla araçlara vergi indirimi yapmaya hazırlanıyor

Açıklamada, soruşturmanın nihai sonuçlarını içeren düzenlemenin en geç 30 Ekim tarihine kadar AB Resmi Gazetesi’nde yayınlanacağı belirtildi.

5 Temmuz’da Avrupa Komisyonu, Çin’de üretilen ve AB üye ülkelerine ithal edilen elektrikli araçlara geçici olarak ek vergi uygulamaya başladı.

Bu bağlamda BYD’ye yüzde 17,4, Geely’ye yüzde 19,9, SAIC’e yüzde 37,6, diğer Çinli elektrikli araç üreticileri ve soruşturmayla işbirliği yapan diğer şirketlere ise ortalama yüzde 20,8 oranında vergi uygulanacağı belirtildi. İşbirliği yapılmaması, yüzde 37,6’ya kıyasla ortalama yüzde 20,8’lik bir vergiyle sonuçlandı.

Bu karardan önce AB, Çin’den ithali yapılan elektrikli araçlar için yüzde 10 vergi getirmişti. Geçtiğimiz günlerde açıklanan vergi oranı mevcut yüzde 10’a ek olarak uygulanıyor. Söz konusu kararın Tesla’ya yüzde 20,8 oranında ek vergi getirilmesiyle sonuçlanması bekleniyordu. Son teklif bu yüzdeyi %9’a düşürecek.

ÇİN MARKALARININ PAYI YÜZDE 8 OLDU

Son yıllarda Çinli üreticiler Avrupa ülkelerinde satışı yapılan elektrikli araçların payını hızla artırdı. Çin’de üretilen ucuz, sübvansiyonlu elektrikli otomobillerin satışları rekabeti geride bıraktı. Çinli markalar 2019’da AB’de satılan elektrikli otomobillerin yüzde 1’inden azını oluşturuyordu ancak son dönemde bu oran yüzde 8’e ulaştı.

Çin’de benzer segmentlerdeki elektrikli otomobillerin fiyatları, Avrupa’da üretilen modellere göre %20 daha düşüktü.

Bilindiği üzere BYD, SAIC ve Geely gibi markaların yanı sıra Tesla ve diğer Avrupalı ​​şirketler de Çin’de üretiliyor. Başta Fransa olmak üzere bazı Avrupa ülkelerindeki üreticiler, Çin modellerinin pazarlarındaki hakimiyetinden memnun değildi.

Alman üreticiler ise Çin ile yaşanan gerilim ve bu pazarı kaybetme endişesi nedeniyle vergiyi reddetti.

İlgili Haberler