Biralı güveç tarifi: 4 bin yıllık lezzet

Babillilere ait 4.000 yıllık biralı güveç tarifi ortaya çıkarıldı. Müzelerde saklanan çivi yazılı yazıtların uzun süre ilaç reçetesi olduğu düşünülüyordu.

Orta Doğu’daki arkeolojik keşifler sırasında ortaya çıkarılan çivi yazılı kil tabletlerin 1911’den bu yana Yale Üniversitesi’nin Babil Koleksiyonu’nda yer aldığı biliniyor.

Fransız araştırmacılardan Jean Bottero’nun keşfine kadar çivi yazılı kil tabletlerde yazan yazıların ilaç tarifleri olduğu sanılıyordu. Tabletlerin üzerinde bir tarifin yazılı olduğu ortaya çıktı.

MÖ 1730’dan kalma üç tabletin güveç tarifleri içerdiği öğrenildi. Yüzbinlerce çivi yazılı metin arasında yemek tariflerinin yer aldığı tek panonun bu panolar olması büyük önem taşımaktadır.

Biralı güveç tarifi 4 bin yıllık lezzet

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, tabletlerdeki bazı malzemelerin ne olduğu henüz anlaşılamazken tüm tariflerin güveç ve çorbalardan oluştuğu anlaşıldı. 4000 yıllık en belirgin tarif şöyle kaydedildi:

“Bacak etini yağla mühürle. Tuz, bira, soğan, roka, kişniş, İran arpacık soğanı, kimyon, pancar, suyu ekle.

Ezilmiş pırasayı, sarımsağı ve daha fazla kişnişi ekle. Daha sonra Mısır pırasası kurratı ekle. Pancarlar onu kırmızı renge çevirsin.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir