ChatGPT, Google’dan 10 kat fazla enerji harcıyor

Uzmanlar tarafından yapılan bir araştırma, ChatGPT gibi büyük yapay zeka araçlarının çalıştırılmasının, geleneksel bir Google aramasına kıyasla önemli ölçüde daha fazla enerji tükettiğini ortaya koydu. Araştırmacılar, bir ChatGPT sorgusunun, bir Google aramasından yaklaşık on kat daha fazla enerji harcadığını tespit etti.

Yapay zeka araçları son dönemde popüleritesini çok artırdı. Birçok alanda kullanılması yapay zekanın daha geniş alanda hedef kitlesine ulaşmasında etkili oldu. Peki bu kadar popüler olan bir yeniliğin olumsuz yanı hiç mi yok? Elbette var ve uzmanlar gelecek yıllarda sorun olarak karşımıza çıkabilecek o durumlara açıklık getiriyor. 

Goldman Sachs tarafından yürütülen araştırmanın soncuna göre ChatGPT gibi yapay zeka araçlarının çalıştırılmasının, geleneksel bir Google aramasına kıyasla çok daha fazla enerji tüketiyor. Araştırmacılar, bir ChatGPT sorgusunun, bir Google aramasından yaklaşık on kat daha fazla enerji harcadığına yönelik tespitlerini paylaştı.

Son dönemde fazlasıyla artan yapay zeka kullanım alanları her an daha da genişliyor. Ancak aynı oranda veri merkezlerinin enerji tüketimini hızla yükseltiyor. Goldman Sachs’ın açıklamalarına göre bu tüketim, önümüzdeki yıllarda yüzde 160 artabilir ve toplam enerji tüketiminin yüzde 4’üne ulaşabilir.

yapay zeka

Yapay Zeka, Enerji Tüketimine Ağır Bir Yük Oluyor

Uluslararası Enerji Ajansı’ndan alınan veri sonuçları, yapay zeka uygulamalarının yüksek enerji tüketimi açığa çıkardığına dikkat çekiliyor. Özellikle, yapay zeka ile üretilen her bir görüntü, ortalama bir akıllı telefonun şarj edilmesi için gereken enerjiye eşdeğer bir miktar enerji tüketiyor. The Verge’deki bilgilere göre, bu miktar yaklaşık 0,012 kilovatsaat olarak belirtiliyor.

Veri Merkezleri, Enerji Talebini Artırıyor

Her alanda yapay zeka uygulamalarının yaygınlaşmasıyla birlikte, veri merkezlerinin enerji tüketimi de önemli ölçüde artıyor. Son 10 yılda ABD’deki enerji talebinde büyük bir artış görülmese de, veri merkezleri ve diğer teknolojik gelişmelerin etkisiyle 2022-2030 döneminde toplam enerji talebinin yaklaşık yüzde 2,4 artacağı öngörülüyor. ABD’deki enerji şirketlerinin, veri merkezlerini desteklemek için yaklaşık 50 milyar dolarlık bir yatırım yapması gerektiği tahmin ediliyor.

Avrupa’da da benzer bir eğilim gözlemleniyor. 2023-2033 yılları arasında enerji talebinin yüzde 40 ila 50 oranında artması öngörülüyor. Avrupa’daki veri merkezleri, dünya çapındaki veri merkezlerinin yüzde 15’ini oluşturuyor ve 2030 yılına gelindiğinde bu merkezlerin enerji ihtiyaçlarının, Portekiz, Yunanistan ve Hollanda’nın toplam enerji tüketimine eşdeğer olacağı tahmin ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir