SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Gazete Hudut

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Ev » GÜNDEM » Galericiler ve noterleri karşı karşıya getiren ‘yeterlilik belgesi’

Galericiler ve noterleri karşı karşıya getiren ‘yeterlilik belgesi’

Galericiler, ikinci el otomobil satışını yapabilmek için 'yeterlilik belgesi'ne sahip oldukları için dolandırıcılığın artık meydana gelmeyeceğini ve noterler aracılığıyla güvenli satış yapılmasına gerek kalmadığını savunuyor.

Yayınlanma:
ABONE OL
Galericiler ve noterleri karşı karşıya getiren ‘yeterlilik belgesi’

Galericiler, ikinci el otomobil satışını yapabilmek için ‘yeterlilik belgesi’ne sahip oldukları için dolandırıcılığın artık meydana gelmeyeceğini ve noterler aracılığıyla güvenli satış yapılmasına gerek kalmadığını savunuyor.

Türkiye’de kayıpsız işlemlerin sağlanması ve aşırı fiyatların önlenmesi amacıyla tüketicilerin yararına bir dizi önlem alındı. Bunlardan biri de yaklaşık iki yıl önce uygulamaya konulan ve 27 Eylül’den itibaren zorunlu hale getirilecek olan “güvenli ödeme sistemi”.

İkinci el otomobil satışında dolandırıcılığın önlenmesi amacıyla getirilen sistem noterlere dayanıyor. Galeri sahipleri vatandaş arasında satışlarda dolandırıcılık yapıldığını ve galeri sahiplerinin belgeleri alarak güven kazanabileceklerini söyledi.

İLGİLİ HABER Tokat’ta zihinsel engelli genç, bıçakla bir kadına saldırdı!
Galericiler, ikinci el otomobil satışını yapabilmek için 'yeterlilik belgesi'ne sahip oldukları için dolandırıcılığın artık meydana gelmeyeceğini ve noterler aracılığıyla güvenli satış yapılmasına gerek kalmadığını savunuyor.

“Galericiler noter olmadan satış yapmak istiyorlar”

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç, bayi olarak “notersiz satış” yapılmasını istediğini söyledi.

Galericiler ve noterleri karşı karşıya getiren 'yeterlilik belgesi'

“Vatandaşlar arasında alım-satım yaparken dolandırıcılık ortaya çıkıyor”

MAFED Başkanı Aydın Erkoç, bu satışlarda en büyük sahtekarlıkların vatandaşlar arası satışlarda görüldüğünü, yeni sistemin benzer sorunları ortadan kaldırmayı hedeflediğini belirtti.

Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı “Motorlu Kara Taşıtları Ticaretine İlişkin Yönetmelik”te belirtilen kriterleri karşılayanlara ikinci el otomobil satışı konusunda mesleki yeterlilik belgesi verildiğini aktaran Aydın Erkoç, konyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Bayilerden satın alınan araçlarda dolandırıcılık olmaz. Galericiler, ikinci el satış için MASFED Mesleki Yeterlilik Merkezi’ne başvurarak, gerekli şartları taşımaları halinde mesleki yeterlilik belgesi alabiliyor. Bir başka deyişle galeri sahibi, gerekli şartları yerine getirerek mesleki yeterlilik belgesi alan yetkin kişidir. İkinci el araba satma konusunda devlet tarafından yetkilendirildik. Bayilerden satın alınan ikinci el araçlarla ilgili sorun veya dolandırıcılık durumlarında, MASFED bünyesinde olan Tahkim Kurulumuz ve Ticaret Bakanlığı’nca idari yaptırımlar uygulanmıştır. Bu nedenle “noter tasdiksiz satış” yapmak istiyoruz.

Yılda ortalama 9 milyon aracın satıldığı Türkiye’de bu satışların neredeyse yarısının bayiler tarafından yapıldığını söyleyen Aydın Erkoç, şöyle konuştu:

“Yeni uygulamada güvenli ödeme sisteminin maliyeti, noterlerin gerektirdiği satış masrafları ve avukatlık ücretleri bizi oldukça zorluyor. Bu rakam, bir araç satışı düşünüldüğünde düşük görünebilir ancak ayda yaklaşık 20 araç satan bir bayi için mali yük oluşturuyor. Bayiler bu maliyetleri araç ücretlerine ekleyeceği için sonuçta insanlarımıza ek bir yük oluşturacaktır.”

Türkiye’de 70 bin motorlu taşıt bayisi bulunduğunu belirten Erkoç, bunların 35 bininin ikinci el araç satışına yönelik yetki belgesi aldığını söyledi.

İlgili Haberler