7 ekimden bu yana devam eden İsrail-Filistin savaşına son vermek isteyen Hamas yetkililikleri Türkiye ile iletişime geçtiler. İşte detaylar…
Aylardır süre gelen İsrail katliamına Hamas yetkilileri son vermek istiyor ve bu durumda Türkiye dış işleri ile iletişim halinde olduklarını duyurdular. Hamas yetkilileri ateşkes ile ilgili son durumları aktardılar. Detaylar haberimizde…
HAMAS TÜRKİYE’YLE TEMASA GEÇTİ: ATEŞKES MÜZAKERELERİNDE ‘PEMBE TABLO’ TEPKİSİ! NETANYAHU’DAN ‘KORİDOR’ ISRARI
İsrail ile Filistin arasında devam eden ateşkes müzakerelerinde anlaşmaya varılıp varılmayacağı merak ediliyor. Hamas Türkiye’yle temasa geçerek süreçle ilgili bilgi verdi. Hamas yetkilileri, ABD’nin müzakerelere ilişkin “pembe bir tablo çizdiğini” ancak gerçeğin farklı olduğunu söyledi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ateşkes anlaşmasına hükümlerin eklenmesi konusunda ısrar edeceğini söyledi.
Hamas ateşkes müzakere sürecinden şikayetçi oldu. Hamas yetkililerine göre İsrail’deki mevcut durum önceki senaryolardan daha kötü. Türkiye’ye brifing veren Hamas, Amerika’nın müzakerelerdeki tutumunu “pembe bir tablo” olarak nitelendirdi ve İsrail’in geçen hafta müzakerelerin karar aşamasında arabulucuların tekliflerine bile yanıt vermediğini söyledi.
TÜRKİYE’YLE TEMASA GEÇTİLER
Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Hamas yetkilileri hafta sonu Türkiye ile temasa geçerek İsrail’le müzakere süreci hakkında bilgi verdi. Hamas yetkilileri, Amerikalıların müzakerelerin gidişatına ilişkin “pembe bir tablo çizdiğini” ancak müzakerelerin gerçek durumunun bu olmadığını vurguladı.
Hamas’a göre İsrail’in önerdiği koşullar, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 10 Haziran’da desteklediği ve Hamas’ın 2 Haziran’da onayladığı senaryodan bile daha düşük. Sonuç olarak İsrail, Hamas’tan Philadelphia koridorundaki varlığını kabul etmesini talep etti; Netzarim Koridoru kontrol noktalarından güneyden kuzeye giden Gazze halkını kontrol etmek istiyor ve Hamas’ın serbest bırakmak istediği yaklaşık 300 mahkumun yer aldığı listedeki 100 ismi veto edebilir.
Bir diğer ek talep ise İsrail’in Gazze ve Ramallah’tan sürmek istediği Filistinlilerin sayısıyla ilgili. İsrail bu bağlamda 200 kişinin Filistin’den ayrılmasını istiyor.
Hamas’ın Türk dış yetkililere verdiği bilgiye göre İsrail, geçen haftaki müzakerelerde arabulucuların teklifine bile yanıt vermedi. Hamas’a göre İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun nihai hedefi, askeri harekâta devam etmek için zaman kazanmak.
NETANYAHU MISIR-GAZZE SINIR HATTINDA KONTROLÜ ELİNDE TUTMAK İSTİYOR
Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Mısır-Gazze sınırındaki sözde “Philadelphia Koridoru”nun kontrolünü sağlam bir şekilde sağlayacağını ve Gazze’de “Gazze’de yaşayan” en fazla sayıda İsrailli “tutukluyu” serbest bırakacağını söyledi. ” ateşkes ve karşılıklı mahkum değişimi konusunda müzakere yapılması.
İsrail Başbakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada Netanyahu, “Müzakerelerle ilgili sürekli bilgi sızdıranlar anlaşmanın sağlanmasına zarar veriyor” dedi.
Müzakereler sırasında “savaşı bitirmeden anlaşmayı reddettiği” söylenen Hamas’ın daha sonra tutum değiştirdiğini savunan Netanyahu, artık Mısır-Gazze sınırındaki Philadelphia koridorunun kontrolünü elinde tutmaya kararlı olduğunu söyledi. .
Netanyahu ayrıca anlaşmayı Gazze Şeridi’ndeki mümkün olduğu kadar çok sayıda İsrailli mahkumun serbest bırakılmasıyla tamamlamaya çalıştığını belirterek, “bunun savaşın hedeflerine ulaşmasına olanak sağlayacağını” öne sürdü.
İsrail’i ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in, İsrail’in Gazze’ye yönelik 10 aydan uzun süredir devam eden saldırılarını sona erdirmek amacıyla ateşkes ve ortak esir değişimi anlaşmasını müzakere etmek üzere yarın Netanyahu ile görüşmesi bekleniyor. İsrail basınına göre Blinken’in, anlaşmayı zorlaştırmakta ısrar ettiği konularda Netanyahu’ya fikrini değiştirmesi için baskı yapması bekleniyor.
ATEŞKES GÖRÜŞMELERİ KATAR’DA GERÇEKLEŞMİŞTİ
İsrail ile Hamas arasında Gazze Şeridi’nde tutuklu değişimi ve ateşkes sağlanması amacıyla 15 ve 16 Ağustos’ta Katar’ın başkenti Doha’da görüşmeler yapıldı.
“İyi geçtiği” açıklanan Doha’daki müzakerelere Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Thani, Amerika Birleşik Devletleri Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü Bill Burns, Mısır İstihbarat Direktörü Abbas Kamil ve Mossad Lideri başkanlık etti. David Barnea, gerçekleştiği iddia edilen Doha müzakerelerinde yer aldı.
Üst düzey Hamas yetkilileri, Al Jazeera TV kanalına yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden’ın 2 Temmuz’da açıkladığı öneride üzerinde mutabakata varılan konuların Doha müzakerelerinin sonuçlarına dahil edilmediğini vurguladı.
Filistin kaynaklarından alınan bilgiye göre, Doha’daki toplantının sonuçlarında Gazze Şeridi ile Mısır sınırındaki Philadelphia Koridoru ve Gazze’yi ikiye bölen Netzarim Koridoru’na ilişkin maddeler yer almadı.
NETANYAHU’DAN HAMAS’A BASKI YAPILMASI TALEBİ
Netanyahu, önerilen ateşkese eklediği “27 Mayıs ilkeleri” konusunda Hamas’a uluslararası baskı yapılması çağrısında bulundu. Sayın Netanyahu’nun vurguladığı sözde “27 Mayıs ilkesi” İsrail basınında şöyle sıralanıyor:
İsrail’in Philadelphia Koridoru olarak bilinen Gazze Şeridi’nin Mısır sınırını kontrol etmesi ve Gazze’nin Mısır’a uzanan Refah geçişi, Hamas üyelerinin geri dönüşünü engellemek için Gazze Şeridi’ni kuzey-güney hattında bölüyor. Gazze’nin güneyinden kuzeyine. Netzarim koridorunda bir izleme mekanizması kurun.
Ayrıca Netanyahu’nun ateşkes anlaşmasını imzaladıktan sonra İsrail’in Gazze’ye saldırı hakkını yeniden korumak istediği bildirildi.
İsrail’in baş müzakerecisi Mossad Direktörü David Barnea ve Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın, Netanyahu’nun eklemek istediği unsurların anlaşmayı zorlaştıracağını söylediği basına yansıdı.
GAZZE’DE İSRAİL ŞİDDETİNİN YOL AÇTIĞI İNSANLIK FELAKETİ DEVAM EDİYOR
Gazze Şeridi’nde ölü veya diri 120 İsrailli mahkumun olduğu tahmin ediliyor. Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, İsrail saldırılarında yaklaşık 70 İsrailli tutuklunun öldürüldüğünü duyurdu.
İsrail, müzakereler öncesinde Gazze Şeridi’nde şiddete devam ediyordu. İsrail ordusu, daha önce Filistinli sivilleri güvenli bölge olarak göçe zorladığı bölgelere saldırı düzenleyeceğini ve zorunlu tahliye emri göndereceğini duyurdu.
İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları nedeniyle 10 ayda başta kadın ve çocuklar olmak üzere ölü sayısının 40 bini aştığı insani felaket daha da kötüleşiyor.