SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Gazete Hudut

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Ev » GÜNDEM » İBB, İstanbul’un en riskli ve güvenli ilçelerini açıkladı

İBB, İstanbul’un en riskli ve güvenli ilçelerini açıkladı

Olası bir depremde İstanbul'da güvende ve tehlikede olan şehirler hangileri? İşte cevabı...

Yayınlanma:
ABONE OL
İBB, İstanbul’un en riskli ve güvenli ilçelerini açıkladı

Olası bir depremde İstanbul’da güvende ve tehlikede olan şehirler hangileri? İşte cevabı…

İstanbul, uzun yıllardır bilim insanlarının uyarılarında sıkça adı geçen bir deprem riski ile karşı karşıya. Yer bilimciler, şehrin 7 ve üzeri büyüklükte bir depreme hazırlıksız olduğunu belirtiyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Murat Yün, şehrin en riskli ve güvenli ilçeleri hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Yün’ün açıkladığı bilgilere göre, İstanbul’da yaklaşık 1 milyon 200 bin konut bulunuyor. Bunların yaklaşık 850 bini 2000 yılı öncesinde inşa edilmiş, ve kentsel dönüşüm kapsamında sadece 92 bin bina yenilenmiş durumda. Bu verilerle İstanbul’un deprem hazırlığı hakkında umut verici bir tablo çizilmediği ifade ediliyor.

İLGİLİ HABER Tokat’ta zihinsel engelli genç, bıçakla bir kadına saldırdı!
Olası bir depremde İstanbul'da güvende ve tehlikede olan şehirler hangileri? İşte cevabı...

istanbul depremi

Murat Yün, 7.5 ve üzeri büyüklükte bir depremde yaklaşık 200 bin binanın ağır hasar göreceğini veya tamamen yıkılacağını öngördüklerini belirtti. Bu binalarda yaşayan yaklaşık 2.5-3 milyon insanın barınma sorunuyla karşılaşabileceği öngörülüyor. Ayrıca, hızlı yapı tarama testiyle tespit edilen 1556 binanın, deprem olmaksızın kendi kendine yıkılabileceği vurgulandı.

İstanbul’un deprem riski taşıyan ilçeleri hakkında yapılan değerlendirmelerde, Kuzey Anadolu Fay Hattı’na yakın bölgeler ön planda. E-5 ile deniz arasında kalan, zemin yapısı açısından zayıf ve eski yapı stoğuna sahip ilçeler daha yüksek risk taşıyor. Bu bölgeler arasında Avcılar, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Esenyurt ve Silivri bulunuyor. Fatih’ten Silivri’ye kadar uzanan hat, bu anlamda en tehlikeli bölgeler arasında sayılıyor.

istanbul depremi

Güvenli bölgeler arasında, yapı yönetmeliklerine uygun ve daha yeni binaların bulunduğu ilçeler öne çıkıyor. İstanbul’un kuzey kesimlerinde, zemin yapısı daha sağlam olarak değerlendiriliyor. Başakşehir, Arnavutköy, Çatalca, Sarıyer ve Beşiktaş gibi ilçeler, daha güvenli bölgeler arasında yer alıyor. Ancak, Kağıthane gibi bölgelerde dere yataklarının olduğu kısımlar hala risk taşıyor.

Murat Yün, 200 bin yapının zarar göreceği bir senaryoya karşı, binaların güçlendirilmesi ve yenilenmesi gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca, deprem sonrası psikolojik etkilerden dolayı evlerine dönmek istemeyen vatandaşlar için de hazırlık yapılması gerektiği vurgulandı. Şehirdeki mevcut riskleri yönetebilmek için hem binaların dayanıklılığını artırmak hem de barınma, beslenme gibi temel ihtiyaçlar için stratejiler geliştirmek önem arz ediyor.

İlgili Haberler