M.Ö 6. yüzyıldan kalma gözlemevi keşfedildi

Mısır’ın Kafrü’ş Şeyh kasabasında yapılan kazılarda M.Ö. 2500 yıllarına tarihlenen bir yerleşim yeri keşfedildi. Tarihi 6. yüzyıla kadar uzanan en büyük astronomi gözlemevi keşfedildi. İşte detaylar…

Mısır’ın eski ve uzak topraklarını inceleyen arkeologlar bununla yeraltında karşılaştılar. “Türünün ilk ve en büyük örneği” olarak nitelendirilen eşsiz ve son derece değerli yapı, ekipler tarafından anında güvenlik altına alındı. Detaylar haberimizde…

banka

MISIRLI ARKEOLOGLAR MÖ 6. YÜZYILDAN KALMA BİR ASTRONOMİ GÖZLEMEVİ KEŞFETTİLER

Mısırlı arkeologlar M.Ö. 6. yüzyıla tarihlenen bir astronomi gözlemevi keşfettiler. Mısır Turizm ve Kültür Anıtları Bakanlığı, Nil Deltası’ndaki Buto tapınağında bulunduğunu duyurdu. BTA’nın bildirdiğine göre tesis, gök cisimlerini ve astronomik olayları gözlemlemek için o dönemde en büyük tesislerden biri olarak kabul ediliyordu.

TEMEL BULGULAR

Dikkate değer buluntular arasında kavisli bir güneş saati ve kerpiç bir binanın kalıntıları yer alıyor. Bina, L şeklinde geniş bir lobi ve birkaç depo odası dahil olmak üzere yaklaşık 850 metrekarelik bir alana sahiptir. Girişi doğuya, yükselen güneşe doğru bakmaktadır.

ASTRONOMİK BİLGİ

Eski Eserler Yüksek Konseyi genel sekreteri Muhammed İsmail Halid, keşfin “eski Mısırlıların güneş takvimini ve onunla ilgili din ve tarımla ilgili önemli tarihleri belirleme yeteneği de dahil olmak üzere astronomik bilgilerini gösterdiğini” söyledi. Ona göre atalarımızın nispeten basit araçlar kullanarak karmaşık tekniklerde ustalaştığı açıktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir