Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin (UTTS) 2025 yılının başlarında faaliyete geçmesi planlanıyor. Yeni sistem akaryakıt vergi kayıplarının önlenmesini hedeflerken aynı zamanda cari açığın da azaltılmasına yardımcı olacak. Sistemin etkinleştirilmesi tüm araç sahiplerini etkileyecektir.
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hekim, geçtiğimiz günlere yaptığı bir açıklamada Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin (UTTS) akaryakıt vergilerindeki kaybın önüne geçeceğini, ülke ekonomisinde yurt dışına döviz akışının devamını sağlayacağını ve cari açığı azaltacağını söyledi. Bu tesis sayesinde sistemin altyapısına yönelik bir üretim merkezi inşa edilecek.
Altyapı çalışmaları Maliye Bakanlığı tarafından yürütülürken, önümüzdeki yıl yürürlüğe girmesi beklenen UTTS ile akaryakıt sektöründe düzensiz fatura kullanımı kaynaklı vergi kayıplarının önlenmesi amaçlanıyor. Ayrıca sistem, akaryakıt dağıtım sektöründe ise eşit ve adil rekabeti de sağlayacak. Altyapısı özgün yazılım ve donanımlardan oluşturulan UTTS, yarattığı ekosistemle ülke bilgi güvenliğine ve istihdamına katkı sağlayacak. Kurulumu ve işletimi Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek olan bu sistemin 2025 yılından itibaren devreye alınması planlanıyor.
Mehmet Hekim, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmesinde sistemin vergi kayıplarını önleyerek ekonomiyi koruduğunu, vergi mükelleflerine bilgi güvenliği, şeffaflık ve aynı zamanda kampanyalar gibi fırsatlar sunduğunu söyledi. Hekim, yazılım ile donanımın yerli üretiminin sağlanması amacıyla UTTS altyapısında üretim merkezleri kurma çalışmalarının devam edeceğini kaydederek, şu bilgileri verdi:
“Yerli UTTS donanımının tanıtımı başlıyor. Almanya, İngiltere ve Çin’den donanım ithalatı geçici olarak askıya alınacak. Yerli üretimle birlikte donanım tedarikine yönelik yurt dışına giden döviz yurt içi ekonomide kalarak cari açığın azalmasına katkı sağlayacak. Böylece yerli teknoloji ekosistemi, katma değeri yüksek teknoloji üretimiyle destekleniyor.”
Mehmet Hekim, ülkede UTTS veri akışının tasarımı ve altyapısının tamamen hazır olduğunu vurguladı. Hekim, UTTS bazlı tüm plaka bilgilerinin yerli yazılımcılar ve mühendislik ekipleri tarafından geliştirilen yazılımlarla elde edildiğini kaydederek, “Sistem içerisinde tüm plaka bilgileriyle benzeri veriler veri merkezimizde saklanmaktadır. Türkiye, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun denetimlerine ve kontrolüne tabidir.” şeklinde konuştu.
UTTS Tebliği’ne göre, kiralama yoluyla edinilen ya da operasyonlara entegre edilen ve iş amacıyla kullanılan yaklaşık olarak 8 milyon araca en geç tarih 31 Aralık 2024’e kadar araç plaka bilgilerini kaydeden dijital araç tanımlama birimi (TTB) etiketlerinin takılması zorunlu olacak. Vergi mükellefleri, Türkiye’de kayıtlı olan 29 milyon araçtan yaklaşık olarak 8 milyonunda, mükellefler akaryakıtta yaptıklar harcamalarını gider gösterip vergi indiriminden yararlanıyor.
Benzin istasyonu görevlileri akaryakıt alırken plaka bilgilerini manuel olarak girerek düzensiz faturalara imkan tanıyor ancak bu faturalardaki akaryakıt bedelleri gider olarak görünüyor ve her yıl milyarlarca dolarlık vergi kaybı yaşanıyor. UTTS’nin etkinleştirilmesi vergi kaybını önlemek için plaka bilgilerini otomatik olarak sisteme aktarır.
Akaryakıt sektöründe müşterilerin sadakatlerini hedefi haline getiren Taşıt Tanıma Sistemi (TTS) de kurumsal ve ticari araç ve filolara yönelik indirim, sonradan ödeme, hediye puan, yakıt ekonomisi kontrolleri gibi avantajlar sunmaktadır. UTTS çerçevesinde merkezi bir altyapının kurulması, tek bir TTS programına üye olunması konusundaki mevcut kısıtlamayı ortadan kaldıracak ve ülke çapında yaklaşık 13.000 akaryakıt istasyonunun hepsinde UTTS altyapısı kurularak hizmet verilen istasyon sayısını artıracaktır. TTS hizmetleri de bu sayede 7.000’den 13.000’e çıkacak.
UTTS kapsamına giren 8 milyon aracın 2,5 milyonuna fayda sağlayan TTS programı, UTTS altyapısına entegre çalışacak ve verilen hizmetler kesintisiz olarak devam edecek. 13.000 istasyonun tamamında kurulacak merkezi altyapı sayesinde TTS programına katılmayan yaklaşık 5,5 milyon araç TTS programından yararlanabilecek.
İlgili Haberler