Bu oyun çocuklarda bağımlılık yapıyor

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte artık çoğu işlemlerimizi internet üzerinden yönetebiliyoruz. İnterneti, işlem kolaylığı ve rahatlığı nedeniyle seviyoruz. Peki çocuklarımız ne yapıyor? Hangi oyunları oynuyorlar? Çocuğunuz bu oyunları oynuyorsa çok dikkat etmeniz gerekiyor. Çocuklar için en tehlikeli oyunlar ve daha fazlası için tüm detaylar haberimizde…

Günümüzde teknolojinin büyümesi ve hemen her gün yeni araçların ortaya çıkması bizi hem heyecanlandırıyor hem de endişelendiriyor. Çünkü üretilen çoğu şeyin ekranları var ve bu ekranlar çocuklar üzerinde oldukça bağımlılık yapıcı bir etki yaratıyor. Araştırmalar, çocukların bu oyunlarda vakit geçirmelerinin psikolojileri ve gelişimleri üzerinde olumsuz etkileri olduğunu gösteriyor. Detaylar haberimizde…

banka

TEHLİKELİ OYUN!

47 milyon dijital oyuncunun bulunduğu Türkiye’de lise öğrencilerinin yüzde 35’i oyun bağımlılığı riskiyle karşı karşıya. Bilgi ve İletişim Teknolojileri Dairesi Başkanlığı’nın hazırladığı rapora göre bu yaştaki öğrencilerde yalnızlık duygusu da artıyor.

Kısa bir süre önce Eskişehir’de 18 yaşındaki bir gencin 5 kişiyi yarama olayı oyun bağımlığının tehlikelerini yeniden gündeme getirdi. Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu’nun (BTK) hazırladığı “Dijital Oyun Alışkanlıkları” raporuna göre, Lise ve ortaokul öğrencileri oyun bağımlılığı riski altındadır. Araştırma kapsamında ortaöğretimde 11 bin 891, ortaöğretimde 8 bin 493 olmak üzere toplam 20 bin 384 öğrencinin katılımıyla; Video oyunlarına bağımlılık, internet, sosyal medya, esenlik, siber zorbalık, stresli ve üzücü durumlar ve yalnızlık durumları dikkate alınır.

AİLELERLE İŞBİRLİĞİ ŞART

Raporda, toplumda oyun bağımlılığı konusunda farkındalığın arttırılması gerektiğine vurgu yapılarak bu dönemde eğitim kurumları ile aileler arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yapılıyor. Raporda ayrıca, uzun süreli internet kullanımının psikolojiye etkileri de dikkate alınarak, gençlerin mutluluk/mutsuzluklarının anlaşılması ve desteklenmesi için teknolojiden kaynaklanan risklerin en aza indirilmesine yönelik araştırmalar yapılması gerektiği uyarısı da yapılıyor. ve sosyal ağlar. medya. Raporun öne çıkan başlıkları şöyle:

SOSYAL MEDYA ETKİSİ

Öğrencilerin %95’inin akıllı telefonu var.

Öğrenciler haftada yaklaşık üç saat dijital oyun oynuyorlar.

Lise ve üniversite öğrencilerinin yüzde 35’i oyun bağımlılığı riskiyle karşı karşıya.

Erkek öğrencilerin oyun bağımlılığı riski kız öğrencilere göre daha yüksektir.

Lise öğrencilerinin %31’i, ortaokul öğrencilerinin ise %20’si internet bağımlılığı riski altındadır. Lise öğrencilerinin yüzde 50’si, ortaokul öğrencilerinin ise yüzde 35’i sosyal ağ bağımlısı olma riskiyle karşı karşıya.

Lise öğrencilerinin %34,7’si kendini mutlu görmüyor. Bu oran lise düzeyinde %13,8’dir.

Öğrencilerin yüzde 10’u orta düzeyde siber zorbalığa maruz kalıyor.

Yalnızlık hissi ortaokul ve lise öğrencileri arasında yaygındır.

SİBER ZORBALIK KABUSU

Ortaokul öğrencilerinin %25,4’ü ve lise öğrencilerinin %17,9’u kendilerini oldukça sıkıntılı olarak tanımladı. Hem lise hem de üniversite düzeyinde kız öğrencilerin sıkıntı düzeyleri erkek öğrencilere göre daha yüksekti.

BİLGİSAYAR VE KONSOLLARDA EN ÇOK TERCİH EDİLENLER

Fortnite

Forte Horizon

Forza Motorsport

God of War

Minecraft

NBA 2k23

Starfield

Street Fighter 6

Payday3

Teardown

MOBİLDE EN POPÜLER OLANLAR

Subway Surfers

Pubg mobile

101 Okey Plus

Words of Wonders: Crossword k

Traffic Rider

Candy Crush Saga

EA Sports Mobile Soccer

Going Balls

My Talking Tom 2

Piano Star: Tap Music Tiles

47 MİLYON KİŞİYE ULAŞTI

Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’deki sosyal ağ kullanıcılarının sayısı 70 milyonu aştı. Aktif oyuncu sayısı 47 milyona yükselirken, oyuncuların yüzde 45’ini kadın, yüzde 55’ini ise erkekler oluşturuyor. Türkiye’de dijital oyun pazarının büyüklüğü 2023 rakamlarına göre yaklaşık 580 milyon dolar. Küresel ölçek ise 180 milyar doları aştı. Oyuncuların %25’i günde 2 saat, %20’si 2 ila 4 saat ve %5’i yaklaşık 10 saat oyun oynuyor. Son yıllarda hızla gelişen bağımsız oyun geliştiricileri, özgün fikirleriyle sektöre yeni bir soluk getiriyor. Bu oyunlar büyük video oyun firmalarının gölgesinde kalmadan kendi kitlelerine ulaşabilmektedir.

HAFTADA 10 SAAT GEÇİRİYORLAR

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin hazırladığı “Oyun Sektörü Raporu”na göre Türkiye’de oyun oynayanların yüzde 41’i haftada 10 saatten fazla mobil oyun oynuyor. Ayrıca Türk halkının %29’u en az 2 farklı mobil oyun, %15’i ise 5 farklı mobil oyun oynuyor. Mobil oyuncular oyun oynarken eş zamanlı olarak müzik dinliyor (yüzde 72), televizyon izliyor (yüzde 67) ve sosyal medyada (yüzde 43) vakit geçiriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir