Türkiye’nin 30 milyon çalışanı kapsayan iş kanununda değişiklik yapılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. Ücret miktarlarından çalışma saatlerine, haftalık izinlerden yıllık izne kadar pek çok alanda yeni düzenlemeler geliştirilecek. Çalışma saatlerinin azaltılması da gündemde. Bu düzenlemenin içerisine yeni nesil olarak tanımlanan esnek çalışma modellerinin de getitileceği konuşuluyor.
Türkiye Gazetesi’nde yer alan bilgiye göre, Türkiye’nin 30 milyon çalışanı doğrudan etkileyen iş kanununda değişiklikler devam ediyor. Edinilen bilgiye göre hükümet, ücret miktarlarından çalışma saatlerine, tatil ücretinden esnek çalışma sistemine, haftalık tatillerden yıllık tatillere kadar pek çok konuda yeni düzenlemeler geliştirme çalışmalarını daha da hızlandırdı.
Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında düzenlenmiş olan Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu (YOİKK) toplantısında bu konunun ele alındığı öğrenildi.
Toplantıda çalışma tarzlarından kaynaklanan ihtiyaçların belirlenmesine yönelik teknik çalışmalar ele alındı. İş dünyasının talepleri ve iş-hayat dengesi dikkate alınarak uzaktan, yarı zamanlı, geçici ve platformlu çalışma gibi esnek çalışma modellerine ilişkin mevzuat değişikliği ihtiyacının belirlenmesine karar verildi.
ÇALIŞMA SAATLERİ DÜŞÜRÜLEBİLİR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, verimlilik ve kamu tasarruf paketindeki esnek çalışma modeli ile ilgili çalışmaların haziran ayında başlayacağını, bu konuyla ilgili tüm paydaşlarla bir araya geleceklerinin haberini vererek, bu konunun da Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) toplantı gündemi programında yer alacağını kaydetti. Bakan Işıkhan, “Sosyal güvenlik yasa ve uygulamalarını, dünyadaki değişen işgücü piyasası koşullarına ve yeni sistemdeki esnek çalışma biçimlerine daha uyumlu hale getireceğiz” diyerek bu değişimin sinyalini verdi. Bu çerçevede ise çalışma saatlerinde yeni düzenleme yapılması bekleniyor.
45 saatlik çalışma süresinin 40 saate, bazı meslek gruplarında ise 48 saatlik çalışma süresinin 40 saate indirilebileceği hükmü konuşuluyor.
ÇALIŞAN MERKEZLİ DÜZENLEMELER YAPILACAK
Geçtiğimiz Şubat ayında hükümet kaynakları konuyla ilgili olarak “Çalışanları yeni çalışmanın merkezine koyuyoruz. Çalışanları güçlendirirseniz iş büyüyecek ve işveren büyüyecektir. Çalışanlarınıza yetki vermezseniz, istediğiniz kadar yasa uygulamazsanız, şirketi değiştirmezseniz hiçbir ilerleme olmaz. Gelecek düzenlemelerde çalışanların niteliklerinin geliştirilmesine ilişkin yeni hükümler yer alacak. Birçok şirket sosyal sorumluluk projeleri yürütüyor. Çalışanlarına ya ödeme yapmıyor ya da daha az ödüyor. Burada dengesizlik var, bunun giderilmesi gerekiyor” şeklinde ifadeler kullanmışlardı.
Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise, “Çalışma hayatını modernleştirmemiz, çalışma saatlerini yeniden düzenlememiz gerekiyor. Geçtiğimiz yıl muhalefet, çalışma saatlerinin yılda 37,5 saate düşürülmesi yönünde TBMM’ye bir yasa tasarısı sunmuştu.” şeklinde konuşmuştu.