Merkez Bankası piyasanın merakla beklediği politika faizi kararını açıkladı. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun Ağustos ayı faiz kararı hakkında detaylı bilgiler haberimizin devamında..
Bugün ülkede tüm gözler Merkez Bankası’nın (TCMB) açıkladığı para politikası kararlarına çevrildi. Geçtiğimiz ay yapılan PPK toplantısında politika faizini değiştirmeyen Merkez Bankası %50 seviyesinde sabit bırakmıştı.
TCMB’nin Ağustos ayı politika faizi geçtiğimiz ay olduğu gibi bu ayda değişmedi ve %50’de sabit kaldı. Yapılan açıklamada bir kez daha faiz oranlarının değiştirilmediği belirtildi ve şu ifadelere yer verildi:
“Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizini bir hafta vadede repo ihale faiz oranının değiştirilmeden %50 seviyesinde tutulmasına karar verdi.
Temmuz ayında aylık bazda enflasyonun ana eğilimi bir önceki aya göre bir miktar artış gösterse de yine de ikinci çeyrek ortalaması altında kaldı. Üçüncü çeyrekle ilgili göstergeler yurt içindeki talebin yavaşlamaya devam ettiğini ve enflasyonist etkinin azaldığını gösteriyor. Mal enflasyonunda düşüş olsa dahi hizmet enflasyonunda iyileşmenin gecikmeli olması bekleniyor. Hizmet enflasyonunda yüksek büyüme ve katılık, enflasyon beklentileri ile birlikte jeopolitik gelişmeler enflasyon risklerini sürdürüyor. Kurul, deflasyon döneminde enflasyon beklentilerine ve öngörülen fiyat davranışlarına uyumun göreceli öneminin arttığı vurgulamıştır.
Para politikasında kararlı duruş; Yurt içi talebin dengelenmesi, Türk lirasının reel olarak değerlenmesi ve enflasyon beklentilerinin iyileşmesi yoluyla aylık ana enflasyon eğilimini azaltacak ve deflasyon sürecini güçlendirecektir. Konsey, parasal sıkılaştırmanın gecikmiş etkilerini dikkate alarak faiz oranlarını değiştirmeme kararı almış olsa da, enflasyondaki artış riskine karşı temkinli duruşunu yineledi. Aylık çekirdek enflasyon eğiliminde belirgin ve aynı zamanda da kalıcı bir düşüş görülene ve enflasyon beklentileri tahmin aralığı durumuna yakınlaşana kadar para politikasındaki kısıtlayıcı duruş sürdürülecek. Enflasyonda belirgin ve kalıcı düşüş bekleniyorsa para politikası duruşu sıkılaştırılacak.
Kredi ve mevduat piyasaları alanında öngörülemeyen gelişmeler olması halinde parasal aktarım mekanizması ek makro ihtiyati tedbirlerle desteklenecek. Likidite koşulları olası gelişmeler dikkate alınarak yakından takip edilmektedir. Dezenfeksiyon araçları etkin bir biçimde kullanılmaya devam edilecek.
Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli olarak etkilerini de dikkate alıp enflasyonun temel eğilimlerini azaltmaya ve enflasyonu orta vade yüzde 5 hedefine yaklaştıracak parasal ve mali koşulları sağlamaya yönelik politika kararlarını belirleyecek. Enflasyona ilişkin göstergeler ve ana eğilimleri yakından takip edilecek. Kurul, fiyat istikrarı temel amacına uygun olarak mevcut tüm araçları kararlılık ile kullanacaktır.
Kurul, kararlarını şeffaf, veriye dayalı ve öngörülebilir bir çerçevede alacak.”