SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Gazete Hudut

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Ev » EKONOMİ » Ünlü bankanın müdüründen 2025 faiz ve dolar tahmini

Ünlü bankanın müdüründen 2025 faiz ve dolar tahmini

Türkiye İş Bankası'nın Genel Müdürü Hakan Aran, bugün yaptığı bir açıklamasında 2024 yıl sonu ve 2025 yılı faiz tahminlerini söyledi. Aran'ın 2026 yılına ilişkin sözleri dikkat çekiciydi..i.

Yayınlanma:
ABONE OL
Ünlü bankanın müdüründen 2025 faiz ve dolar tahmini

Türkiye İş Bankası’nın Genel Müdürü Hakan Aran, bugün yaptığı bir açıklamasında 2024 yıl sonu ve 2025 yılı faiz tahminlerini söyledi. Aran’ın 2026 yılına ilişkin sözleri dikkat çekiciydi..i.

Türkiye İş Bankası’nın Genel Müdürü Hakan Aran, İş Bankası’nın 100’üncü yılı vesilesiyle bir açıklamada bulundu. Ekonomik trendlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Hakan Aran, kredi büyüme limitlerinde halen bir gevşeme beklemediğini ve bankaların bu süreci yönetebileceklerini belirterek, 2024 sonuna kadar faiz tahminlerini de açıkladı.

“YIL SONUNA KADAR %45’E KADAR AZALMA OLABİLİR”

Hakan Aran, faiz indirimiyle ilgili sürecin başlaması hakkında şu ifadeleri kullandı:

İLGİLİ HABER Milyonlarca çalışan emekliye GSS prim ödemesi şoku!
Türkiye İş Bankası'nın Genel Müdürü Hakan Aran, bugün yaptığı bir açıklamasında 2024 yıl sonu ve 2025 yılı faiz tahminlerini söyledi. Aran'ın 2026 yılına ilişkin sözleri dikkat çekiciydi..i.

Ünlü bankanın müdüründen 2025 faiz ve dolar tahmini

“Merkez Bankası’nın Ekim ayı Para Politikası Kurulu toplantısı sırasında herhangi bir işlem yapmayacağını, yalnızca önümüzdeki dönemde faiz indirimine başlayabileceğinin sinyalini sözlü ve yazılı talimatla vereceğini düşünüyorum. Yıllık enflasyon ve enflasyon eğilimlerinin baz faizin altında sürdürülebilir olacağı açık olduğundan, Kasım ayından itibaren baz faiz 250 baz puana, politika faizi ise bu yıl sonuna kadar temel olarak 250 baz puana düşebilir. Gelecek yılın sonuna kadar %25’lik bir indirim olabileceği kanaatindeyim.

“Enflasyon 2025 sonu yüzde 20’ye düşebilir”

Bu durum, Türkiye’nin enflasyonu kontrol edebilmesi, sistemin işleyişi, reel sektörün üzerindeki yükün hafifletilmesi gibi faktörlerle de birleşince 2026’ya umutla bakmamızı sağlıyor. Enflasyonun 2025 yılının sonunda yüzde 20 civarı düşebileceğini öngörmekteyiz. Bu, dengenin büyük bir kısmını korumamız açısından önemli. Bu yolculuk Orta Vadeli Program (OVP) ve bütçe politikasıyla desteklenmektedir. Türkiye’nin bunu başarmaktan başka seçeneği olmadığını düşünüyorum.”

“AYLIK ENFLASYON %1 OLURSA!”

Hanehalkı tarafından algılanan enflasyon ile piyasa beklentileri arasındaki farka ilişkin konuşan Hakan Aran, hanehalkının ancak baz etkisi ortadan kalktığında kendini güvende hissedeceğini ve aylık enflasyonun yüzde 1 seviyesine düşeceğini, dolayısıyla hane halkının beklentilerinin buna yakınsayacağını söyledi.

Piyasa beklentilerine göre aylık enflasyonun reel olarak %1 olması beklendiğini kaydeden Aran, sayının 100.000’e, hatta %1’in altına düşmesinin beklendiğini aktardı.

Hakan Aran, okulların açılması, artan hizmet ücretleri ve eğitim masrafları gibi sebeplerle bunun eylül ayında hissedilmeyeceği ancak ekim ayında yakınlaşma olacağı görüşünü dile getirdi.

2024 yılında ekonomiye dair beklentilerini de aktaran Aran, ürkiye’nin büyüme oranı durumunun yüzde 3,5, cari açığın 30 milyar dolar, işsizlik oranının da yüzde 9 ile 10 arasında olacağını ve TL’nin yılı reel fiyat artışlarıyla kapatmasını beklediğini söyledi.

İlgili Haberler