SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Gazete Hudut

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Ev » OTOMOBİL » İkinci El Otomobil Fiyatları Düştü Ama Satışlar Artmadı

İkinci El Otomobil Fiyatları Düştü Ama Satışlar Artmadı

Yayınlanma:
ABONE OL
İkinci El Otomobil Fiyatları Düştü Ama Satışlar Artmadı

Ticaret Bakanlığı’nın 6+6 uygulaması 2025’e uzatıldı, fiyatlar düştü ama (kredi alma zorluğu yüzünden) ikinci el araç satışları hala durgun. İşte detaylar..

Türkiye’de ikinci el otomobil piyasası, Ticaret Bakanlığı’nın 6+6 uygulamasının uzatılması ve vatandaşın kredi almaktaki zorluğu nedeniyle satışlarda gözle görülür bir durgunluk yaşanıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 Mayıs ayı verilerine göre, ikinci el otomobil satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,62 düşerek 741 bin 828’den 588 bin 886’ya geriledi.

6+6 Uygulamasının Piyasaya Etkisi

Ticaret Bakanlığı, araçlarda fahiş fiyat ve stokçuluğun önüne geçmek amacıyla sıfır araçlar için 6 ay ve 6 bin kilometre sınırı getirmişti hatırlarsanız. Bu uygulama 1 Ocak 2025’e kadar uzatıldı. Uygulama sayesinde sıfır araçların kilometresi 6 bini geçmeden ve 6 ay dolmadan satışı yapılamıyor. Bu düzenleme fiyatların düşmesinde etkili oldu ve sıfır araç piyasasında rant kapısını kapattı.

Peki Galericiler Bu Duruma Ne diyor?

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Başkanı Aydın Erkoç, ikinci el araç alacaklar için dikkat çekici uyarılarda bulundu. Erkoç, “Araç almanın tam zamanı. Fiyatlar çok uygun” dedi ve fiyatlardaki düşüşlerin 2025’e sarkabileceğini belirtti. Ancak oto galericilere göre fiyatların düşmesine rağmen satıştaki durgunluğun nedeni farklı. Nedeni de, bankaların faiz oranlarını yükseltip kredilendirmeleri düşürmeleri.

Aydın Erkoç, “Araç alacak vatandaşlar piyasanın durgunluğundan faydalansın. İkinci el satışları tamamen durma noktasına geldi. Bankaların faiz oranlarını yükseltip kredilendirmeleri düşürmeleri nedeniyle ikinci el araç alımı durağan hale geldi. Araç almanın tam zamanı. Fiyatlar çok uygun.” değerlendirmesinde bulundu.

Düşenfiyatlara rağmen halen yeterli alıcı bulamadıklarından şikayet eden otogalericiler 700 bin TL ve 900 bin TL fiyat bandında araçların daha çok talep görüyor gördüğünden yakındılar.

2024 Mayıs Ayı Motorlu Araç Satış Verileri

TÜİK verilerine göre, 2024 Mayıs ayında tüm taşıtların toplam satışı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,67 düşerek 1 milyon 104 bin 572’den 920 bin 604’e geriledi. Otobüs ve motosiklet satışlarında bir miktar artış görülürken, diğer tüm motorlu kara taşıtları satışlarında azalma yaşandı.

  • 15 bin 468 minibüs
  • 4 bin 259 otobüs
  • 142 bin 796 kamyonet
  • 18 bin 607 kamyon
  • 120 bin 420 motosiklet
  • 1.830 özel amaçlı taşıt
  • 28 bin 338 traktör satılabildi.

İkinci el otomobil piyasasında fiyatlar düşmesine rağmen, satışlardaki durgunluk devam ediyor ama bankaların faiz politikaları, tüketici davranışları ve piyasa dinamikleri vatandaşın yeni bir araca yönelmesini engelleyen faktörler..

İlgili Haberler