SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Gazete Hudut

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Ev » SAĞLIK » Mayısmun çiçeği virüsü anneden bebeğine bulaşabilir

Mayısmun çiçeği virüsü anneden bebeğine bulaşabilir

Mayısmun çiçeğinin belirtileri nelerdir? Bulaş yolları nelerdir? Doç. Dr. Duran Tok açıkladı! İşte bilmeniz gerekenler...

Yayınlanma:
ABONE OL
Mayısmun çiçeği virüsü anneden bebeğine bulaşabilir

Mayısmun çiçeğinin belirtileri nelerdir? Bulaş yolları nelerdir? Doç. Dr. Duran Tok açıkladı! İşte bilmeniz gerekenler…

Halk arasında “maymun çiçeği” olarak bilinen M-çiçeği virüsü, son dönemde sağlık uzmanlarının dikkatini çekiyor. Liv Hospital Ankara Enfeksiyon Hastalıkları Bölümünden Doç. Dr. Duran Tok, bu virüsün enfekte anneden bebeğine plasenta yoluyla geçiş gösterebileceğini vurguladı. Özellikle virüsün, hem insandan insana hem de hayvandan insana bulaşabildiği belirtiliyor. Mayısmun çiçeği, tropikal bölgelerde endemik olmasına rağmen dünya genelinde de risk oluşturuyor.

M-çiçeği virüsü genellikle ateş, deri döküntüleri, baş ağrısı, lenf düğümlerinin büyümesi, sırt ve kas ağrıları, halsizlik ve cilt lezyonları gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Döküntüler, ateş başladıktan birkaç gün sonra ortaya çıkar ve yüz ile ekstremitelerde daha yoğun görülür. Özellikle yüz bölgesinde, avuç içi ve ayak tabanlarında da döküntülerin oluşabileceği ifade ediliyor. Bu belirtiler, hastaların sağlık durumu hakkında önemli ipuçları sunuyor.

İLGİLİ HABER Canan Karatay’dan 7000 yıllık doğal ilaç önerisi! Birkaç damlasıyla bile tam bir şifa deposu
Mayısmun çiçeğinin belirtileri nelerdir? Bulaş yolları nelerdir? Doç. Dr. Duran Tok açıkladı! İşte bilmeniz gerekenler...

maymun çiçeği virüsü

Virüsün yayılma yolları arasında uzun süreli yakın temas, enfekte kişinin sekresyonlarıyla doğrudan temas ve kontamine olmuş eşyalarla temas bulunuyor. Sağlık çalışanları ve hasta ile aynı evde yaşayan bireyler, kişisel koruyucu önlemler almadıkları takdirde yüksek risk altında olabilirler. Enfekte kişilerin kıyafetleri, yatak çarşafları ve havlular gibi eşyalar da bulaşma riskini artıran faktörler arasında yer alıyor.

M-çiçeği virüsünün kesin bir tedavisi bulunmamakla birlikte, bazı antiviral ilaçların etkili olabileceği bildiriliyor. Tanı için en uygun yöntem cilt lezyonlarından alınan numunelerin polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) testi ile analiz edilmesidir. Destek tedavisi, semptomları hafifletmek ve olası komplikasyonları önlemek açısından önemlidir. Doç. Dr. Tok, bu bilgileri ışığında, M-çiçeği virüsüne karşı dikkatli olunması gerektiğini ve gerekli önlemlerin alınmasının önemini vurguluyor.

İlgili Haberler