Sağlıkta yeni dönem: Aile hekimleri hastane tetkiklerine erişim sağlayabilecekler

Sağlık Bakanlığı’nın 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren hayata geçireceği sistemin, aile hekimleriyle sağlıklı hayat merkezlerinin hastaneler ile dijital entegre edeceği bildirildi. Bu sistemle aile hekimleri doğrudan hastanelerden test talebinde bulunabilmektedir.

Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan yeni açıklamada birinci, ikinci ve üçüncü basamaktaki sağlık hizmetleri arasında dijital entegrasyona ilişkin çalışmalar tamamlanarak hayata geçirilecek. Uygulama 1 Ocak 2025’ten itibaren tüm eyaletlerde kullanıma sunulacak ve hastaneleri aile hekimleri ile sağlıklı yaşam merkezleriyle dijital entegre edecek.

“Hastane tetkikleri doğrudan talep edilebilecek”

Sistem, birinci basamakta yer alan aile hekimlerinin INR sonuçlarını, röntgen sonuçlarını, mamografi sonuçlarını, yenidoğan kalça ultrasonografisi sonuçlarını doğrudan talep etmesine olanak tanır. Hastalar hastaneye gitmeden veya polikliniğe başvurmadan tetkiklerini yaptırabilirler. Sonuçları ise aile hekimleri ekranlarından görebilecekler.

“Muayene randevularına özel kontenjan”

Diğer taraftan; aile hekimlerinin MHRS aracılığıyla kayıtlı hastalar için hastanelerden alabilecekleri tetkik randevularının yanı sıra, yalnızca kendi hastalarına yönelik kullanılabilecekleri kontenjanlar da oluşturulmuştur. Bu hastaların hem ikinci düzey hem de üçüncü düzey testleri, MHRS’ye kayıt yaptıran hastalar için geçerli olan prosedürlerin aynısını kullanacaktır.

Aile hekimi kayıtlı bir hastayı test ve değerlendirmeler sonucunda hastaneye yönlendirdiğinde, aile hekimi tıbbi bilgi yönetim sisteminden sevk ya da hekim notu oluşturabilir. Oluşturulan not bilgileri hastane içerisindeki doktorlar tarafından görüntülenebilmektedir. Doktorlar, aile hekimlerine geri bildirim notları yazabilir.

İkinci ve üçüncü basamaktaki sağlık kuruluşlarında hizmet veren hekimler, birinci basamak hekimi tarafından yönlendirilen ya da oğrudan hastaneye kabul edilen hastaların değerlendirmesini yaptıktan sonra, sağlık bilgi yönetimi sisteminden birinci basamak hekimine geri bildirim yazabilmektedir. Aile hekimleri iser söz konusu geri bildirim notlarını da kendilerine ait sağlık bilgi yönetimi sistemi ekranlarında görebilirler.

Aile hekimleri hastane tetkiklerine erişim sağlayabilecekler

Aile hekimi, e-Nabız üzerinden klinik muayene talebinde bulunduktan hemen sonra hastaya özel bir kod verecektir. Hastanede hastalara bireysel test yapılmıyor, randevuları hakkında soru sorulmuyor ve hiçbir hastane doktoru tekrar test talep etmiyor. Hastanın fatura tarihinden itibaren 3 iş günü içerisinde (mamografi ve ultrason hariç) hastaneye başvurmaması durumunda ilgili kod geçersiz olacaktır. Pratisyen hekimler, kullandıkları tıbbi bilgi yönetim sisteminin ekranlarında görebilirler.

Aile hekimi, e-Nabız üzerinden klinik muayene talebinde bulunduktan hemen sonrasında hastaya özel bir kod verecektir. Bu işlemde hastalara ayrıca muayene girişleri yapılmayacak, randevu sorgulanmayacak, hastanedeki hekimlerce de tekrardan tetkik istemi yapılmayacak. Hastanın işlem tarihi itibariyle 3 iş günü içerisinde (mamografi ile ultrason hariç) hastaneye başvurmaması durumunda ilgili kod geçersiz olacaktır.

Aile hekimleri, kullandıkları tıbbi bilgi yönetim sistemi aracılığıyla, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarından kayıtlı hastalara doğrudan görüntüleme testleri talep edebilmektedir. Bunlardan birinci basamak hekimleri kendi sağlık bilgi yönetimi sistemi üzerinden uygun yaşlara (bebekler 20 günden 100 güne kadar) mamografi muayenelerini ve gelişimsel kalça displazisine yönelik ultrason muayenelerini randevu oluşturabilir ve hastalarla paylaşabilirler. Direkt röntgen muayenesi yaptırmak istiyorsanız klinik muayene yöntemini kullanılacaktır.

Laboratuvar veya görüntüleme testleri için bir aile sağlığı merkezinden ikinci ya da üçüncü basamak sağlık kuruluşuna sevk edilen hastalar, belirlenmiş bir “hasta kayıt masasına” kaydedilmekte ve bir kan alma ünitesine veya radyoloji ünitesine yönlendirilmektedir. Kan tahlilleri ve görüntüleme tetkiklerinin sonuçları, aile hekimlerinin kullandığı sağlık bilgi yönetim sisteminin ekranında uyarı olarak gösteriliyor.

“Sağlıklı Yaşam Merkezi’ne de randevu talebi yaptırabilirsiniz”

Birinci, ikinci, üçüncü basamaktaki ağlık kurumlarındaki hekimler, MHRS sisteminden hastalara randevu alabiliyor ve tıbbi bilgi yönetim sistemi ekranından bilgilendirme notları düzenleyerek talimat verebiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir