Sağlık Bakanlığı’ndan aşı çağrısı

Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada, aşıların bireysel sağlığın korunmasında en etkili yöntemlerden biri olduğunu belirtti. Ayrıca, toplumda aşılanma oranının artmasının bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemeye büyük katkı sağlayacağını vurgulayarak, aşılanmanın hem kişiye hem de topluma karşı bir sorumluluk olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanlığı, ‘Sağlığını erteleme, harekete geç’ sloganıyla kutlanan Halk Sağlığı Haftası’nda aşılanmanın yanı sıra kanser taraması, emzirme, sağlıklı beslenme gibi konulara da dikkat çekiyor. Bu yıl düzenlenecek etkinliklerle vatandaşların sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmeleri ve düzenli sağlık kontrolü yaptırmaları teşvik edilecek.

Aşı olmanın hasta olmadan önce alınacak bir önlem olduğuna dikkat çeken Sağlık Bakanlığı, halk arasında en etkili sağlık müdahalesinin aşı olduğuna vurgu yaptı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Aşı, insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır. Aşılamayla özellikle bebeklerde ve çocuklarda bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkışı önlenebilir. Bu hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin ve engelliliğin önüne geçilebilir. Aşılama her yıl milyonlarca insanın hayatını kurtaran en başarılı, etkili ve düşük maliyetli sağlık müdahalelerinden biridir. İnsanlık tarihinde büyük salgınlara ve ölümlere yol açan pek çok hastalık günümüzde aşının gücüyle ve aşılama çalışmalarının başarısıyla artık görülmemektedir. Örneğin, çiçek hastalığı 1977 yılından itibaren aşılama sayesinde tamamen yok edilmiş, hastalık etkeninin yok edilmesi üzerine 1987 yılında çiçek aşısı uygulamalarına ihtiyaç kalmadığından aşılama tüm dünyada durdurulmuştur.”

aşı olmak

Aşı, sadece bireysel sağlığı değil, aynı zamanda toplumsal sağlığı da koruyan bir araçtır. Aşılanma oranının artması, bulaşıcı hastalıkların yayılmasını engeller ve toplumun genel sağlığını güçlendirir.

Hastalığa Karşı Kalkan Görevi Gören 13 Aşı!

Aşı, hastalık etkeninin zayıflatılmış veya öldürülmüş haliyle vücuda verilerek bağışıklık sisteminin bu etkene karşı antikor üretmesini sağlayan bir yöntemdir. Bu sayede vücut, aynı hastalık etkeniyle tekrar karşılaştığında daha hızlı ve etkili bir şekilde savaşır.

Aşıların en önemli faydalarından biri, toplum bağışıklığını güçlendirmesidir. Yüksek oranlarda aşılanan bir toplumda, hastalık etkeni bulamayan hastalık bulaşma zinciri kırılır ve hastalık ortadan kalkar. Türkiye’de de bu bilinçle “Genişletilmiş Bağışıklama Programı” kapsamında kapsamlı bir aşı takvimi uygulanıyor.

Sağlık Bakanlığı’nın Ulusal Çocukluk Dönemi Aşı Takvimi’nde yer alan 13 farklı aşı, çocukları birçok ciddi hastalığa karşı koruyor. Bu aşılar sayesinde çocuklar, difteri, boğmaca, tetanos, çocuk felci, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği gibi bulaşıcı hastalıkların yanı sıra karaciğer iltihabı, karaciğer yetmezliği, siroz, karaciğer kanseri, tüberküloz, menenjit, zatürre ve orta kulak iltihabı gibi ciddi sağlık sorunlarından korunuyor.

Son yıllarda, çocukluk dönemi aşılamasının yanı sıra erişkinlerde de aşılamaya büyük önem veriliyor. Çünkü birçok hastalık, erişkinlerde daha ağır seyredebilir ve hatta ölüme neden olabilir. Bu nedenle, erişkinlerin de düzenli olarak aşılarını yaptırmaları gerekiyor.

Bilimsel Temeller Üzerine Kurulu Bir Takvim

Türkiye’de uygulanan aşı takvimi, dünya genelindeki bilimsel gelişmeler ve Bağışıklama Bilimsel Danışma Kurulu’nun tavsiyeleri doğrultusunda oluşturuluyor. Bu sayede çocuklar en güncel ve etkili aşılarla korunuyor.

Ülkemizin ücretsiz aşı uygulamaları, hem bireylerin sağlığını koruyor hem de toplumun genel sağlığını güçlendiriyor. Bu sayede sağlıklı nesiller yetiştirmek mümkün oluyor.

Türkiye’de Aşılar Kalite ve Güvenilirlik

Ülkemizde uygulanan aşılar, dünya standartlarında kalite ve güvenilirliğe sahip olduğu vurgulanıyor. Dünya Sağlık Teşkilatı (DSÖ) tarafından belirlenen en yüksek üretim standartlarına uygun olarak üretilen aşılar, uluslararası laboratuvarlarda ve ülkemizdeki referans laboratuvarlarda titizlikle test edildiğine dikkat çekiliyor. 

Aşıların etkinliğini koruyabilmek için uygun saklama koşulları büyük önem taşıyor. Ülkemizde, aşıların üretimden uygulamaya kadar geçen tüm süreçte elektronik takip sistemi ile izlenen bir “soğuk zincir” bulunuyor. Bu sistem sayesinde aşılar, üretimden itibaren belirlenen sıcaklıkta muhafaza edilerek etkinlikleri korunuyor. Aşı buzdolapları ve soğuk hava depolarındaki sıcaklıklar sürekli olarak takip edilerek, aşıların bozulmasının önüne geçiliyor.

Ücretsiz Aşı Uygulamaları

Aşılar, Aile Sağlığı Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri, Göç Sağlığı Merkezleri, Seyahat Sağlığı Merkezleri ve hastanelerde vatandaşlara ücretsiz olarak sunuluyor. Ulusal Çocukluk Dönemi Aşı Takvimi’nde yer alan aşıların yanı sıra, risk gruplarındaki kişilere yönelik aşılar da yine ücretsiz olarak uygulanıyor.

Aşılama, sadece bireysel bir sağlık hizmeti değil, aynı zamanda toplum sağlığı için de büyük önem taşıyor. Yüksek aşılama oranları, bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önleyerek toplum sağlığını güçlendirir. Aşı olmak, hem kendi sağlığınızı korumak hem de çevrenizdeki insanların sağlığına katkıda bulunmak anlamına gelir. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada da bu noktalara özellikle değiniliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir