SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Gazete Hudut

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Ev » SAĞLIK » Avrupayı kara sinekler sardı

Avrupayı kara sinekler sardı

İstanbul'da ve diğer turizm bölgelerinde sineklerin artışı, halkı rahatsız etmeye devam ediyor. Özellikle 'Asya Kaplan Sivrisineği' gibi istilacı türler nedeniyle ölümcül hastalıkların yayılması riski artıyor.

Yayınlanma:
ABONE OL
Avrupayı kara sinekler sardı

İstanbul’da ve diğer turizm bölgelerinde sineklerin artışı, halkı rahatsız etmeye devam ediyor. Özellikle ‘Asya Kaplan Sivrisineği’ gibi istilacı türler nedeniyle ölümcül hastalıkların yayılması riski artıyor.

Yaz mevsiminde İstanbul ve tatil beldelerinde, özellikle yeme içme mekanlarının bulunduğu bölgelerde kara sineklerin (Musca domestica) sayısında belirgin bir artış yaşanıyor. Bu durum, vatandaşların gündelik yaşamını olumsuz etkilerken, uzmanlar sorunun yalnızca ilaçlama ile çözülemeyeceğini belirtiyor. İstanbul’da, sadece kara sineklerin üremesi için 198 bin potansiyel alan olduğu belirtiliyor.

İLGİLİ HABER Canan Karatay’dan 7000 yıllık doğal ilaç önerisi! Birkaç damlasıyla bile tam bir şifa deposu
İstanbul'da ve diğer turizm bölgelerinde sineklerin artışı, halkı rahatsız etmeye devam ediyor. Özellikle 'Asya Kaplan Sivrisineği' gibi istilacı türler nedeniyle ölümcül hastalıkların yayılması riski artıyor.

KARA SİNEK HAKKINDA

ÇÖP VE ATIKLARDA ÜRÜYORLAR

İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Parazitoloji Ana Bilim Dalı’ndan Doç. Dr. Kerem Öter, kara sineklerdeki artışın büyük ölçüde çöp ve atıklardan kaynaklandığını ifade ediyor. Ayrıca, bu tür sineklerin ahır ve çiftliklerde hayvan gübresinde de ürediği biliniyor. Tatil bölgelerindeki gelişi güzel atılan çöpler, sineklerin çoğalmasını teşvik ederek sorunun daha da büyümesine neden oluyor. Bilinçsiz ilaçlama uygulamaları ise sineklerde direnç gelişimine yol açabiliyor.

SİNEK

AVRUPA’DA VİRÜS VAKALARI ARTIYOR

Avrupa’dan gelen son veriler, Dang Humması ve Batı Nil Virüsü vakalarının arttığını gösteriyor. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) tarafından yayımlanan raporlara göre, 2023 yılında AB genelinde 130 Dang Humması vakası bildirilmiş durumda. Ayrıca, 9 AB ülkesinde 123 bölgede toplam 713 Batı Nil Virüsü vakası tespit edildi ve 67 kişi hayatını kaybetti.

KARASİNEK VİRÜSÜ

YENİ İSTİLACILAR: AEDES ALBOPİCTUS VE CULEX PİPİENS

Son yıllarda, Avrupa’nın kuzey ve batısına yayılan Aedes Albopictus türü, Dang Humması, Chikungunya ve Zika virüslerinin yayılmasında rol oynuyor. Kıbrıs’ta kendini gösteren bu tür, Avrupa’nın diğer bölgelerinde de yayılma potansiyeline sahip. Ayrıca, Batı Nil Virüsü’nün yayılmasından sorumlu olan Culex Pipiens, Avrupa’da yaygın olarak bulunuyor.

NASIL KORUNURUZ?

Uzmanlar, sivrisinek popülasyonlarını kontrol altına almak için koordineli vektör kontrol önlemleri ve çevre dostu yaklaşımların önemine dikkat çekiyor. Ayrıca, bireylerin vücudu kaplayan giysiler giymesi, sivrisinek kovucu ürünler kullanması, cibinlik ve pencere kapakları kullanması öneriliyor. Klimalı odalarda uyumak da sineklerden korunmada etkili bir yöntem olarak tavsiye ediliyor.

İlgili Haberler