SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Gazete Hudut

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Ev » SAĞLIK » e-sigaralar yeni hastalıklara davetiye çıkarıyor

e-sigaralar yeni hastalıklara davetiye çıkarıyor

Ünlü oyuncu Selen Görgüzel'in kızı İlknaz Bektaş, elektronik sigara kullanımı nedeniyle ciddi sağlık sorunları yaşadı. Uzmanlar, elektronik sigaraların yeni ve tehlikeli hastalıklara yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Yayınlanma:
ABONE OL
e-sigaralar yeni hastalıklara davetiye çıkarıyor

Ünlü oyuncu Selen Görgüzel’in kızı İlknaz Bektaş, elektronik sigara kullanımı nedeniyle ciddi sağlık sorunları yaşadı. Uzmanlar, elektronik sigaraların yeni ve tehlikeli hastalıklara yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Ünlü oyuncu Selen Görgüzel’in 25 yaşındaki kızı İlknaz Bektaş, elektronik sigara kullanımı sonucu ortaya çıkan “pnömotoraks” adı verilen ciddi bir akciğer hastalığına yakalandı ve hayatını kaybetme noktasına geldi. Bu üzen haberin ardından, e-sigaraların gençler arasında popüler olmasına rağmen ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Çocuklar Da Kullanıyor

Sağlığa Evet Derneği Başkanı ve Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, yaptığı açıklamada elektronik sigara ve benzeri yeni nesil ürünlerin kullanımının özellikle çocuklar, ergenler ve gençler arasında endişe verici bir hızla arttığını belirtti.

İLGİLİ HABER Canan Karatay’dan 7000 yıllık doğal ilaç önerisi! Birkaç damlasıyla bile tam bir şifa deposu
Ünlü oyuncu Selen Görgüzel'in kızı İlknaz Bektaş, elektronik sigara kullanımı nedeniyle ciddi sağlık sorunları yaşadı. Uzmanlar, elektronik sigaraların yeni ve tehlikeli hastalıklara yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Prof. Dr. Dağlı, endüstrinin bu ürünleri sigaradan daha az zararlı olarak sunmasına rağmen, bilimsel çalışmaların tam tersini gösterdiğini vurguladı. “Endüstri tarafından sağlığa sigaradan daha az zararlı olduğu iddiası ile sunulan bu ürünlerin kullanımı arttıkça, olumsuz etkilerine ilişkin bilimsel tıp dergilerinde yayınlanan raporlar da artmakta” diyen Dağlı, durumun ciddiyetine dikkat çekti.

elektronik sigaranın zararları

E-Sigara Tehlikesi Artıyor!

Sağlığa Evet Derneği Başkanı ve Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, ülkemizde üretimi, ithalatı ve pazarlanması yasak olmasına rağmen e-sigaraların e-ticaret kanalları üzerinden kolaylıkla temin edildiğini belirtti.

Prof. Dr. Dağlı, “ABD’de bir salgın haline gelen e–sigara kullanımına bağlı görülen yeni hastalıklar ülkemizde de görülmeye başlandı. Bunların artmasından endişe duymaktayız.” ifadelerini kullandı.

Genç Yaşamlar Harab Oluyor

ABD’de yaşayan 20 yaşındaki Karlee Ozkurt, 5 yıl boyunca elektronik sigara kullanmasının bedelini ağır ödedi. Bağımlılık yaptığı e-sigara nedeniyle sağ akciğeri iki kez sönen genç kız, kalıcı hasar aldı. Ozkurt, yaşadığı bu deneyimle ilgili yaptığı açıklamada, hayattaki en büyük pişmanlığının e-sigara kullanmaya başlaması olduğunu belirtti.

Benzer bir deneyimi yaşayan 19 yaşındaki Draven Hatfield ise, 13 yaşından beri “zararsız” olduğunu düşündüğü e-sigara kullanımının hayatını nasıl altüst ettiğini anlatıyor. Şiddetli göğüs ağrısı ve kramplarla mücadele eden Hatfield’e, Spontan Pnömotoraks (SP) teşhisi konuldu ve acil müdahale gerekti.

Uzmanlardan Çarpıcı Uyarı: E-Sigara, Ölümcül Hastalıklara Yol Açıyor!

Prof. Dr. Elif Dağlı’nın açıklamalarına göre, e-sigara kullanımının yol açtığı en ciddi sağlık sorunlarından biri pnömotoraks olarak bilinen akciğer zarı yırtılmasıdır. E-sigara içindeki toksinler, akciğerleri zedeleyerek baloncuklar oluşturur ve bu baloncuklar patladığında akciğer zarı yırtılır. Bu durum, acil cerrahi müdahale gerektiren ciddi bir sağlık sorunudur.

Diğer bir önemli risk ise yağ zatürresi olarak adlandırılan hastalıktır. E-sigara sıvılarındaki yağ asitleri, akciğer dokusunda iltihaplara neden olur ve bu da zatürreye yol açar. Bu tür zatürre, enfeksiyon kaynaklı zatürreden farklı olarak, e-sigara kullanımına özgü bir durumdur.

İlgili Haberler