SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Gazete Hudut

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Ev » SAĞLIK » Klimalar kalp hastalarının hayatını kabusa çevirebilir

Klimalar kalp hastalarının hayatını kabusa çevirebilir

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Merih Kutlu, yazın sıcak günlerinde kalp sağlığını korumanın önemine dikkat çekerek, sıcak hava ve yüksek nemin kalp krizi riskini ciddi şekilde artırabileceği konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Yayınlanma:
ABONE OL
Klimalar kalp hastalarının hayatını kabusa çevirebilir

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Merih Kutlu, yazın sıcak günlerinde kalp sağlığını korumanın önemine dikkat çekerek, sıcak hava ve yüksek nemin kalp krizi riskini ciddi şekilde artırabileceği konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Kutlu, sıcak havalarda vücudun su, mineral ve tuz kaybettiğini, bunun da kanın akışkanlığını azaltarak pıhtı oluşumuna yol açabileceğini belirtiyor. Ayrıca, böbreklerin kan akışının azalmasının, böbrek üstü bezlerinden salgılanan bazı hormonlar aracılığıyla hem tansiyonu yükseltebileceğini hem de kalp damarlarının daralmasına neden olabileceğini söylüyor. Bu durumun da kalp krizi riskini artırabileceğine dikkat çekiyor.

İLGİLİ HABER Canan Karatay’dan 7000 yıllık doğal ilaç önerisi! Birkaç damlasıyla bile tam bir şifa deposu
Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Merih Kutlu, yazın sıcak günlerinde kalp sağlığını korumanın önemine dikkat çekerek, sıcak hava ve yüksek nemin kalp krizi riskini ciddi şekilde artırabileceği konusunda önemli uyarılarda bulundu.

KALP KRİZİ

NEM VE SICAKLIK KALP HASTALARI İÇİN TEHDİT OLUŞTURUYOR

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, dünyada her yıl yaklaşık 18 milyon insan kalp hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor ve bu sayı her geçen yıl artıyor. Prof. Dr. Kutlu, yaz aylarında sıcaklık ve nemin artmasının, özellikle kalp hastaları için ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurguluyor. Nemli havanın hissedilen sıcaklığı daha da artırarak riski büyüttüğüne dikkat çeken Kutlu, “Bölgemizdeki yüksek nem oranları, kalp hastalarının yazın çok daha dikkatli olmasını gerektiriyor” diyor.

YAZIN KALP KRİZİ RİSKİ NEDEN ARTIYOR?

KALP KRİZİ RİSKİ

Vücudumuzun doğal bir klima sistemi olduğunu belirten Prof. Dr. Kutlu, “Bu sistem soğuk havalarda cilt damarlarını daraltarak ısı kaybını önlerken, sıcak havalarda damarları genişleterek vücut ısısını düşürmeye çalışır. Bu süreçte kalp cilde daha fazla kan pompalamak zorunda kalır ve bu durum, özellikle beyin ve böbrek gibi organların yeterince kanlanmasını zorlaştırabilir. Sağlıklı bireyler için bu durum genellikle bir sorun yaratmazken, kalp hastaları için ciddi bir risk oluşturabilir” açıklamasında bulunuyor.

KALP SAĞLIĞINIZI KORUMAK İÇİN YAZIN NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ?

Prof. Dr. Kutlu, kalp hastalarının yazın bol su içmelerinin hayati önem taşıdığını belirtiyor. Günde en az 2-2,5 litre su tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Kutlu, “Susamayı beklemeden su içmek, alkol tüketiminden kaçınmak çok önemli. Çünkü alkol, sıcak hava ile birleştiğinde kalp sağlığı için büyük bir tehlike oluşturabilir” diyor. Ayrıca, güneşin en güçlü olduğu saatler olan 11.00-16.00 arasında dışarı çıkmaktan kaçınılmasını ve açık renkli, hafif, pamuklu kıyafetlerin tercih edilmesini tavsiye ediyor.

Kalp hastalarının klimalı ortamlarda dikkatli olmalarını öneren Prof. Dr. Kutlu, “Sıcaktan birden serin klimalı bir odaya geçmek, kalp damarlarının daralmasına neden olabilir ve bu da kalp krizi riskini artırabilir” uyarısında bulunuyor. Ayrıca, kalp yetmezliği olan hastaların, vücutlarının sıvı dengesini korumak için idrar söktürücü ilaçlarının dozunu doktorlarına danışarak ayarlamalarını öneriyor. Kutlu, egzersiz için sabah veya akşam saatlerinin tercih edilmesi, ağır yemeklerden kaçınılması ve yaz tatili öncesinde mutlaka doktora danışılması gerektiğini de ekliyor.

İlgili Haberler