SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Gazete Hudut

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Ev » SAĞLIK » Mayısmun çiçeği cinsel yolla bulaşabiliyor

Mayısmun çiçeği cinsel yolla bulaşabiliyor

Sağlık Bakanlığı tarafından M Çiçeği hastalığıyla ilgili en sık sorulan sorulara uzman yanıtları verildi.

Yayınlanma:
ABONE OL
Mayısmun çiçeği cinsel yolla bulaşabiliyor

Sağlık Bakanlığı tarafından M Çiçeği hastalığıyla ilgili en sık sorulan sorulara uzman yanıtları verildi.

M-Çiçeği virüsü ile ilgili merak edilen konular Sağlık Bakanlığı tarafından detaylı olarak derlendi. Uzmanlar, salgına ve Sağlık Bakanlığı’nın sosyal ağ hesaplarında paylaşılan bilgilere ilişkin 11 soruyu yanıtladı. Bakanlığın hazırlamış olduğu bilgilendirme raporunda M-Çiçeği virüsünün neden olduğu hastalığın nasıl bulaştığı ve hastalığın belirtileri anlatılıyor.

M-Çiçeği virüsü ile ilgili merak edilen konular Sağlık Bakanlığı tarafından derlenirken uzmanlar, salgına ve Sağlık Bakanlığı’nın sosyal ağ hesaplarında paylaşılan bilgilere ilişkin 11 soruyu yanıtladı. İşte o sorular ve yanıtlar..

İLGİLİ HABER Canan Karatay’dan 7000 yıllık doğal ilaç önerisi! Birkaç damlasıyla bile tam bir şifa deposu
Sağlık Bakanlığı tarafından M Çiçeği hastalığıyla ilgili en sık sorulan sorulara uzman yanıtları verildi.

1- M-Çiçeği nedir?

M-Çiçeği virüsü, klinik olarak hafif olmasına rağmen, belirtileri geçmişte çiçek hastalarında görülen semptomlara benzer. Ayrıca, nadiren ölümcül viral olan zoonoz (hayvanlardan insanlara bulaş gösteren virüs) olmakla beraber insandan insana bulaştığı söylenmektedir.

Mayısmun çiçeği cinsel yolla bulaşabiliyor

1980 senesinde çiçek hastalığının ortadan kaldırıldığının ilan edilmesi ve ardından çiçek hastalığı aşılamasının durdurulması ile çiçek hastalığı nadir de olsa, Orta ve Batı Afrika’da endemik bir hastalık haline geldi.

2- M-Pox için ne zaman test yaptırılmalı?

M-Çiçeği hastası olduğunu düşünen ya da M-Çiçeği olan biriyle yakın temasta bulunan kişiler, testin gerekli olup olmadığına karar vermek için bir sağlık uzmanına başvurmalıdır. Doktorunuz test yapılması konusuna karar verirse, bir örnek alıp analiz için uygun laboratuvara gönderilir.

3- M-Çiçeği belirtileri neler?

M-Çiçeği belirtileri tipik olarak şunlardır: ateş, baş ağrısı, kas ve sırt ağrısı, lenfadenopati, solunum sistemi semptomları (boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı veya öksürük gibi) ve hastalığa neden olan spesifik deri döküntüleri.

4- Belirtilerim varsa ne yapmam gerekiyor?

Yeni ya da açıklanamayan bir döküntü veya M-çiçeğinin başka semptomlarını fark ederseniz hemen sağlık uzmanına başvurun. Doktorunuza başvurana kadar diğer insanlarla yakın temastan (seks dahil) kaçının. Tıbbi yardım alana kadar evcil hayvanlarlarla ve diğer hayvanlarla temas etmeyin.

Test sonuçlarını bekliyorsanız aynı önlemleri almaya devam edin. Test sonuçlarınız pozitifse, döküntü oluşup düşene ve size temiz, sıkı, iyileşmiş sağlıklı bir cilt bırakana kadar izolasyona ve diğer önlemleri almaya devam edin.

Ateşiniz, boğaz ağrınız, burnunuz tıkalı ya da öksürüğünüz varsa mutlaka kendinizi izole edin. Sadece doktora görünmek için ya da acil durumlarda dışarı çıkmaya özen gösterin. Toplu taşıma araçlarını kullanmayın. Karantinadan ayrılmanız gerekiyorsa döküntülerinizi örtün ve iyi oturan maske kullanın.

Mayısmun çiçeği cinsel yolla bulaşabiliyor

5- M-Çiçeği nasıl bulaşıyor?

M-Çiçeği kişiden kişiye döküntüler, kabuklanmalar ya da vücut sıvılarıyla doğrudan temasla bulaşabilir. Ayrıca yakın veya uzun süreli temas veya cinsel temas (öpüşmek, sarılmak veya seks yapmak gibi) yoluyla da yayılabilir.

M-Çiçeği olan kişiler semptomların ortaya çıktığı andan döküntülerin iyileşmesine ve yara izlerinin ortaya çıkmasına ve cildin temiz ve sıkı olmasına kadar virüsü başkalarına bulaştırabilirler. Bazı hastalar semptomların ortaya çıkmasından 1 ila 4 gün öncesinde M-çiçeği ile enfekte olabilir. Ancak semptom göstermeyenlerin virüsü bulaştırdığına dair herhangi bir kanıt bulunmuyor.

6- M-Çiçeği cinsel yolla bulaşır mı?

M-Çiçeği, cinsel yolla bulaşan bir hastalık şeklinde tanımlanabilir. Başka bir deyişle seks, M çiçeği virüsünü aktarmanın yalnızca bir yoludur. Daha önceki M çiçeği salgınları, enfekte hayvanlarla ve aynı zamanda hayvan ürünleri ile doğrudan temas sonrasında meydana gelmişti, fakat kişiden kişiye bulaşma sınırlıydı.

Mevcut salgında virüs esasen yakın temas yoluyla bulaşıyor. Bulaşma, cinsel ilişki sırasında lezyonlarla temas yoluyla veya solunum salgılarıyla yakın temas yoluyla gerçekleşebilir. Bununla birlikte, M çiçeği biriyle cinsel ilişki olmadan uzun süreli yakın cilt teması da virüsün bulaşması durumuna neden olabiliyor.

7- M-Çiçeği nasıl önlenir?

M-Çiçeği hastası olduğundan şüphelenilen döküntüleri olan kişilerle yakın cilt teması kurmaktan kesinlikle kaçının. M çiçeği hastalarının kullandığı nesne ve malzemelerle temas etmeyin.

Ellerinizi sürekli sabun ve suyla yıkadıktan sonra veya önce mutlaka alkol bazlı el dezenfektanı kullanın.

Özellikle yemek yemeden önce, yüzünüze dokunmadan ve tuvalete gittikten sonra ellerinizi yıkayın.

8- Kalabalık etkinliklere katılma konusunda endişelenmeli miyim?

Enfeksiyon, M çiçeği olan biriyle yakın temas ya da cilt teması yoluyla meydana gelebilir. İlk bulgular, insanların yakın ve uzun süreli ten temasına sahip olduğu aktivitelerin M çiçeği vakaları oluşması durumuna yol açtığını gösteriyor. Bir etkinliğe katılmak istiyorsanız meydana gelecek kişisel ve ten tene temasın miktarını göz önünde bulundurun.

Mayısmun çiçeği cinsel yolla bulaşabiliyor

9- M-Çiçeği için hangi tedaviler var?

M-Çiçeğine özel olarak geliştirilmiş herhangi bir tedavi yoktur. Ancak virüsler arasında genetik benzerlikler nedeniyle çiçek hastalığının tedavisinde kullanılan antiviral ilaçların M çiçeği tedavisinde de kullanıldığı söyleniyor. Ancak bunların etkinliği tam olarak kanıtlanmamıştır.

10- Evcil hayvanım M çiçeğine yakalanabilir mi?

M-Çiçeği, zoonotik hastalık olarak tanımlanır. Yani hayvanlar ile insanlar arasında bulaş gösterebilir. Ancak evcil hayvanların M çiçeği hastalığına yakalanma riski şu anda yüksek değildir.

11- M-Çiçeği su yoluyla (Havuz, Küvet, Su parkı) bulaşabilir mi?

Hiçbir çalışma M-Çiçeğinin havuz, küvet gibi yerlerden bulaşabileceğine dair net bir bağlantı göstermedi. Ancak virüs yakın temas veya cilt teması yoluyla kişiden kişiye yayılabilir. M çiçeği hastasının havlu, kaykay, bilardo oyuncakları veya kıyafetleri gibi kişisel eşyaları başkası tarafından kullanılıyorsa, bu eşyaları kullanan işiye hastalık bulaşabilir. Su eğlence mekanlarının uygun şekilde dezenfekte edilmesi ve yüzme havuzlarının klorlanmasıyla M-pox virüsünün bulaşma riski durumunu ortadan kaldırılır.

Mayısmun çiçeği cinsel yolla bulaşabiliyor

İlgili Haberler