Sigara içmek akciğer kanserine, kalp hastalığına, kronik obstrüktif akciğer hastalığına (KOAH), felce, diyabete ve mide kanserine neden olur. Sigara içen kadınlara kötü bir haber verildi. Uzmanlar sigaranın erken menopoza yol açabileceğini söylüyor.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Müzeyyen Uyanık, 40 yaşından önce gerçekleşen menopozun “erken menopoz” olduğunu açıklıyor. Menopozun 40 yaşından sonra kadınlık hormonlarının azalmasıyla başladığını belirten uzman isim sigara ve benzeri faktörlerin bu azalmayı hızlandırdığını vurguladı.
TÜRKİYE’DE KADINLAR DAHA ERKEN MENOPOZ DÖNEMİNE GİRİYOR
Prof. Dr. Müzeyyen Uyanık, sigara içen kadınları erken menopoza karşı uyarırken “Menopoz kadınlar için en önemli dönemlerden biridir. Yaşlanmanın başlangıcı olarak adlandırılan dönemden farklı olarak kadının yaşamının doğal evrelerinden biri olarak değerlendirilmesi gereken bir dönem olarak değerlendirilir. 12 ay boyu adet görmeme durumu şeklinde tanımlanır. 40 yaşından sonra ortalama kadınlık hormonu düzeyindeki düşüşle başlıyor. Menopozun ortalama yaşı Türkiye’de 47-49 iken dünya genelinde 51-55 arası. bunu sağlıklı bir şekilde yaşamak önemlidir.
SİGARA KULLANAN KADINLAR DİKKAT
Menopoz yaşının genetik koşullar, sigara kullanımı gibi faktörlerden etkilendiğini vurgulayan Prof. Dr. Uyanık, “Sigara içildiğinde menopoz yaşı ortalama 2 yıl gecikiyor. Menopoz sürecinde kadınlık hormonu östrojeni azaltır. Bunlara baktığımızda ateş basması, özellikle geceleri terleme, çarpıntılar, uykusuzluk, sinirlilik, ruh halinde değişiklik, unutkanlık, halsizlik, cinsel isteksizlik, idrar kaçırma gibi sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor. Uzun vadede osteoporoz ve kalp-damar hastalıkları görünür sorunlar arasında yer alıyor” diye konuştu.
“MENOPOZ DÖNEMİNDE KEMİK ERİMESİ ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR”
Kadınların bu süre içerisinde günde 30 dakika yürüyüş yapmalarını, basit ağırlık kaldırmalarını ve kas güçlendiren hareketler yapmalarını öneren Prof. Dr. Müzeyyen Uyanık, “Yaz aylarında biraz güneş ışığı almak çok faydalı olacaktır. Beslenme önemlidir. Bir diyet gereklidir. Protein açısından zengin, yağ oranı düşük, lif ve kalsiyum açısından zengin. Süt, yoğurt ve peynir tüketimini artırarak diyet yoluyla kemik kaybını önlemeye çalışıyoruz. Hormon tedavisi çok önemlidir. Hormon tedavisinin en düşük ve etkili dozunun hastaya verilmesiyle menopoz ve kemik erimesi sorunlarının önüne geçilir. Alt ürogenital bölgedeki sorunları tedavi etmek için kullandığımız topikal hormonal tedaviler, seks sırasında ağrının azaltılmasına yardımcı olur. Bu, menopozdan sonra gelişen sık idrara çıkma, idrar yapmada zorluk ve idrar kaçırma gibi semptomların iyileşmesine yardımcı oluyor” diyor.
“YILDA BİR KEZ KONTROL YAPILMASI GEREKİYOR”
Bu dönemlerde meme kanseri ve jinekolojik kanserin de çok sık görüldüğünü söyleyen Uyanık, “Kadınların menopoza ve menopoz sonrası döneme sağlıklı bir geçiş için yılda bir kez kontrole gitmesi gerekiyor. Rahim ve rahim ağzı kanserini tespit etmek için ultrason ve smear testleri yapılmalıdır” şeklinde konuştu.