Dermatoloji Uzmanı Op. Dr. Yaman Sönmez, UV ışınlarının yüksek olduğu bölgelerde yaşayan, doğurganlık çağındaki koyu tenli kadınlarda güneş lekelerinin daha sık görüldüğünü söyledi. Op. Dr. Sönmez, “Melanogenez (ciltte boya üretimi), hormonlar, genetik yatkınlık, hamilelik, bozukluklar gibi ultraviyole ışık dışında birçok faktör tarafından tetiklenebiliyor” diyor..
Dermatoloji Uzmanı Op. Dr. Yaman Sönmez, geçtiğimiz günlerde melazma (güneş lekeleri) hakkında çok önemli bilgiler verdi. Melazmanın tanımı hakkında konuşan Op. Dr. Sönmez, şu ifadeleri kullandı.
“Melazma, epidermiste (en dışta) melanositlerin (pigment üretiminden sorumlu olan hücreler) sayı ve aktivitesinde artışa bağlı olarak epidermis ya da dermiste melanin (boya) birikiminin artmasıyla genellikle cildin güneşe maruz kalan bölgelerinde, bazen boyun, yanaklar, üst dudak ve burun. ve çenede, alında düzensiz desenli kahverengi hiperpigmente lekeler veya bazen de cildin grimsi-kahverengi (hiperpigmente) görünümüyle kendini gösteren bir pigmentasyon bozukluğudur. Ultraviyole (UV) radyasyonun yüksek olduğu bölgelerde (Fitzpatrick cilt tipleri IV ila VI) yaşayan koyu tenli insanlar, doğurganlık çağındaki kadınlarda daha yaygındır”
“Tetikleyici faktör”
Lekelerin nedeni hakkında konuşan Dr. Yaman Sönmez, şöyle devam etti:
“Melanogenez (ciltte boya üretimi); UV ışınlarının yanı sıra hormonlar, genetik yatkınlık, hamilelik, tiroid fonksiyon bozuklukları, iltihaplanma, kozmetikler, ilaçlar, reaktif oksijen türleri (ROS) gibi birçok faktörden de kaynaklanabilir. Oral kontraseptifler, adet döngüsü değişiklikleri ve hamilelik nedeniyle östrojen ve progesteron seviyelerindeki değişiklikler, MSH (melanosit uyarıcı hormon) salınımını artırır. İlaca bağlı hiperpigmentasyonun patogenezi tam olarak anlaşılamamış olsa da ilacın veya metabolitlerinin ciltte birikmesinin ışığa duyarlılığa neden olarak melanin oluşum sürecini tetikleyebileceğine inanılıyor”