SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Gazete Hudut

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Ev » SAĞLIK » Mayısmun çiçeği virüsünde ‘ithal vaka’ uyarısı

Mayısmun çiçeği virüsünde ‘ithal vaka’ uyarısı

Avrupa ülkelerinde maymun çiçeği paniği sürüyor! Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'nden uyarılar geliyor. İsveç'te olduğu gibi, virüsün başka ülkelere de bulaşabileceği ve bu nedenle tüm ülkelerin hazırlıklı olması gerektiği belirtiliyor.

Yayınlanma:
ABONE OL
Mayısmun çiçeği virüsünde ‘ithal vaka’ uyarısı

Avrupa ülkelerinde maymun çiçeği paniği sürüyor! Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nden uyarılar geliyor. İsveç’te olduğu gibi, virüsün başka ülkelere de bulaşabileceği ve bu nedenle tüm ülkelerin hazırlıklı olması gerektiği belirtiliyor.

Dünya Mayısmun Çiçeği hastalığına karşın teyakkuz halinde. Tüm dünyada kontroller sıkı şekilde yapılsa da her geçen an yeni vakalar açığa çıkıyor. Vakaların artması ile birlikte uzmanlardan da değerlendirmeler ard arda gelmeye devam ediyor.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) tarafından internet üzerinden düzenlenen bir seminerde maymun çiçeği virüsünün Avrupa’daki durumu detaylı olarak incelendi. ECDC uzmanı Orlando Cenciarelli, yaptığı açıklamada Avrupa nüfusunun genel olarak bu virüse yakalanma riskini “çok düşük bir olasılık” olarak değerlendirdiğini belirtti. Cenciarelli ayrıca, virüsün olası bir salgın durumunda bile etkilerinin sınırlı kalacağını ifade etti.

İLGİLİ HABER Canan Karatay’dan 7000 yıllık doğal ilaç önerisi! Birkaç damlasıyla bile tam bir şifa deposu
Avrupa ülkelerinde maymun çiçeği paniği sürüyor! Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'nden uyarılar geliyor. İsveç'te olduğu gibi, virüsün başka ülkelere de bulaşabileceği ve bu nedenle tüm ülkelerin hazırlıklı olması gerektiği belirtiliyor.

Vakaların sıklaşması akıllara Covid-19 döneminde olduğu gibi kapanma sorularını beraberinde getirdi. Ancak uzmanlara göre maymun çiçeği virüsü bulaşmış kişilerle yakın temas halinde olanların enfeksiyon riskinin diğerlerine göre daha yüksek olduğunu belirtiliyor. Covid-19’da olduğu gibi solunum yolu ile bulaşmaması bu virüsün için önemli bir ayrıntı oluşturuyor. Öte yandan bağışıklık sistemi zayıf olan, yaşlı veya kronik hastalığı bulunan kişilerde hastalığın daha ciddi seyredebileceğini ve orta veya yüksek şiddette seyredebileceği de belirtiliyor.

Mayısmun Çiçeği

Avrupa’da Tek Vaka İsveç’te

ECDC uzmanı Orlando Cenciarelli, Avrupa’da şu ana kadar sadece İsveç’te bir maymun çiçeği vakasına rastlandığını belirtti. Ancak Cenciarelli, “Daha fazla ithal vakanın görülmesi muhtemeldir. Bu nedenle Avrupa ülkelerinin bu tür ithal vakaları ele almaya ve ikincil bulaşmayı önlemeye hazır olması önemlidir” şeklinde uyarıda bulundu.

Avrupa’da 2022’de 27 Bin Vaka ve 10 Ölüm

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Sorumlusu Marc-Alain Widdowson, 2022 yazında Avrupa’da görülen maymun çiçeği salgınına dair çarpıcı rakamlar paylaştı. Widdowson, geçen yıl kıtada yaklaşık 27 bin vakanın tespit edildiğini ve bu vakalar sonucunda 10 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

DSÖ yetkilisi, Avrupa’nın maymun çiçeği virüsüne karşı daha iyi korunma altına alındığını ve kıtanın bu virüsten kendini koruyabileceğine inandığını ifade etti.

M Çiçeği Virüsü Belirtiler ve Tedavi

M çiçeği virüsü, kemirgen hayvanlar veya enfekte bireylerle yakın temas sonucu bulaşıyor. Virüsün bulaşmasında en önemli etkenler; döküntülere dokunmak, bulaşık eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek.

Belirtilerin ortaya çıkmasında ilk olarak virüsün kuluçka süresi 5 ila 21 gün arasında değişebiliyor. Bu süre sonunda yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, lenf bezlerinde şişme, yorgunluk ve ciltte su çiçeği benzeri kabarcıklar gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor.

M çiçeği için özel bir tedavi yöntemi bulunmasa da antiviral ilaçlarla destekleyici tedaviler uygulanabiliyor. Çoğu hasta hastalığı hafif atlatıyor ve birkaç hafta içinde iyileşiyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2022 yılında hastalığın ismini “mpox” olarak değiştirerek ırkçılık ve ayrımcılığa karşı duyarlılık gösterdi.

Afrika kıtasında ortaya çıkan yeni tür bir M çiçeği virüsünün hızlı yayılması üzerine DSÖ, 14 Ağustos 2022’de durumu “uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu” ilan etti.

İlgili Haberler